merénylet

2018.02.23. 23:29

Robbanószerrel megpakolt autók robbantak, sokan meghaltak

Legalább 18 ember meghalt, 20 megsebesült pénteken a szomáliai fővárosban, Mogadishuban, ahol az előzetes jelentések szerint robbanószerrel megpakolt autók robbantak fel az elnöki palota közelében és a hírszerzés épületénél.

Abdikadir Abdirahman, a fővárosi mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy eddig 18 halottat és 20 sebesültet szállítottak be hozzájuk.

A különböző hírügynökségek szerint a robbantásokat követően heves tűzharc bontakozott ki, amely pénteken az esti órákban is tartott.

A támadás elkövetőjeként az al-Shabaab helyi terrorszervezet jelentkezett. Ali Shariif hírszerzési tisztségviselő jelentése szerint a terrorszervezet tagjai megpróbáltak behatolni az elnöki palotába az után, hogy egy autóba rejtett pokolgép robbant az épület főbejáratánál. Az előzetes értesülések szerint a palota biztonsági erőinek sikerült megakadályozniuk, hogy a támadók behatoljanak, az egyik támadót megölték, egy másikat elfogtak.

Ezzel egy időben egy másik robbantást hajtottak végre a szomáliai hírszerzés épületénél. A jelentés szerint ennek a robbantásnak a célja az volt, hogy megakadályozza a kormányerők kiérkezését az elnöki palotához.

A terrorizmusról szóló tanulmányokkal foglalkozó, spanyol székhelyű OIET szervezet korábbi jelentése szerint a legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadást a világon 2017-ben az al-Shabaab hajtotta végre, amelynek egy civilek elleni merényletében 512 ember vesztette életét tavaly októberben.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában