gyilkosság

2018.02.07. 16:32

Harmincegy embert ítélt el egy pakisztáni bíróság egy hallgató meglincselése miatt

A tavaly perbe fogott emberek a Pakisztán északnyugati részén fekvő Mardanban található Abdul Váli Hán Egyetem hallgatói, tanárai és tisztségviselői voltak. Mindannyian ártatlannak vallották magukat, azonban a nyomozás során kiderült, hogy előre eltervezték az egyetemi hallgató meggyilkolását.

A bíróság 26 embert felmentett. A videofelvételekről azonosított 61 vádlott közül négyet még mindig nem sikerült elfogni – számolt be róla az MTI.

Az elítéltek közül egyikükre halálbüntetést szabtak ki, öten életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, 25-en pedig négy évig fognak raboskodni – tette hozzá Barriszter Amírullah Samkáni.

A 23 éves Mashal Hánt tavaly áprilisban lincselték meg az egyetemi campuson egy kollégiumi vallási vitát követően. A fiatal érdeklődő, vallásos diák hírében állt, aki szerette a megosztó társadalmi, politikai és vallási vitákat. Halálának híre országos botrányt keltett, és újra a figyelem középpontjába helyezte az istenkáromlásra vonatkozó pakisztáni törvényt. A nyolcvanas években keletkezett jogszabály halálbüntetést helyez kilátásba azok számára, akik megsértik Mohamed prófétát vagy az iszlámot.

Az istenkáromlásnak még a hírére is lincshangulat alakulhat ki, és egyes esetekben voltak, akik szándékosan terjesztettek ilyen pletykákat ellenségeikről.

Aktivisták azzal érvelnek, hogy a törvényt számos esetben személyes sérelmek rendezésére használják, sokszor a kisebbségek tagjaival szemben. 2014-ben a dühödt tömeg végzett egy istenkáromlással vádolt keresztény férfival és állapotos feleségével, tetemeiket pedig egy téglaégető kemencébe dobták. 2011-ben egy testőr meggyilkolta Pandzsáb tartomány kormányzóját, Salman Taszírt, aki az istenkáromlásra vonatkozó jogszabály reformját követelte. Bár Taszír gyilkosát tavaly kivégezték, sok keményvonalas mártírként tekint rá.

Ezek is érdekelhetik