Illegális bevándorlás

2018.02.06. 23:08

A csalódott menekültek radikalizálódásától tart egy német rendőrségi vezető

A menekültek radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője kedden egy berlini konferencián.

Federal Criminal Police chief Holger Muench speaks to open the European Police Congress on February 6, 2018 in Berlin. Fighters returning to Europe after the collapse of the Islamic State (IS) and radicalisation among refugees could increase the terror threat in Germany, Muench warned. / AFP PHOTO / dpa / Annegret Hilse / Germany OUT

Holger Münch a 21. európai rendőrségi konferencián tartott előadásában hírportálok beszámolói szerint kiemelte, hogy az „iszlamista fenyegetettségi potenciál” folyamatosan növekszik Németországban, és az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szíriai és iraki befolyásának csökkenése sem javított a helyzeten.

Németországból 970-en utaztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz, és azzal kell számolni, hogy sokan visszatérnek – mondta a legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szervezet vezetője, rámutatva, hogy az IÁ propagandája már alig érzékelhető, de kialakult egy hálózat, amely támogatja a terrorcselekményre hajlandó szélsőségeseket.

A szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus híveinek száma elérte a 11 ezret, és 743 ember szerepel az iszlamista indíttatású terrorcselekmény elkövetésére hajlandóként számon tartott személyek listáján, ami több mint ötszörös növekedés az öt évvel korábbi 139-hez képest. További 454-en az úgynevezett releváns személyek körébe tartoznak, ahová azokat sorolják be, akik hajlandóak közvetlenül támogatni merényletek elkövetőit.

A radikalizálódás kockázata különösen a menekültek körében magas – mondta Holger Münch.

A menekültek főként akkor sodródhatnak a szélsőségesek közé, ha „nem válnak valóra álmaik” Németországban

- tette hozzá.

Németországban legutóbb 2016 decemberében volt iszlamista terrortámadás, az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő volt, aki egy berlini karácsonyi vásáron gázolásos merényletet követett el egy lopott kamionnal. A támadásban 12 ember meghalt, több mint 70-en megsebesültek.

Borítóképünkön Holger Münch a konferencián.

Forrás: AFP / dpa / Annegret Hilse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában