Iszlám Állam

2018.02.20. 21:40

Civilekkel teli tömegsírokra bukkantak Afganisztánban

Az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorhálózat afganisztáni szervezetének tagjai által meggyilkolt 19 civil holttestét tartalmazó két tömegsírra bukkantak a helyi hatóságok az elmúlt két napban a közép-ázsiai ország keleti, Nangarhar tartományában – közölték kedden helyi hivatalos források.

Attaulláh Hugjáni, a tartományi kormányzó szóvivője elmondta, hogy a hatóságok 10 holttestre kedden bukkantak rá a tartománybeli Acsin körzet Momand Dara területén. Ugyanebben a térségben hétfőn 9 tetemet találtak egy sírban.

A kedden talált 10 áldozattal kapcsolatosan Szohráb Káderi, a tartományi tanács egyik tagja azt mondta, hogy mindegyiküket fejbe lőtték.

Hugjáni közlése szerint a dzsihádisták által körülbelül másfél évvel ezelőtt elrabolt civilekről van szó. E civilek többségét azért hurcolták el magukkal a dzsihádisták, mert azzal gyanúsították őket, hogy a kormánynak vagy a táliboknak kémkednek – mondta Zabihulláh Zmaráj, a tartományi tanács egyik tagja.

Momand Dara volt egy időben a székhelye az Iszlám Állam afganisztáni ágát régebben vezető Háfiz Szaíd Hánnak. Hánt 2016-ban egy amerikai légitámadásban megölték. Az afgán biztonsági erők tagjai nemzetközi segítséggel tavaly foglalták el a térséget, ahol az Egyesült Államok hadserege tavaly áprilisban bevetette legerősebb nem nukleáris bombáját, a „minden bombák anyjaként” is ismert, GBU-43 típusú MOAB-ot az Iszlám Állam célpontjai ellen. A 10,3 tonna súlyú, GPS-irányítású bombát több mint 8 tonna robbanóanyaggal szerelték fel, pusztító ereje 11 tonna TNT-nek felel meg.

A kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány a dzsihádisták hátországa Afganisztánban, de itt található a kabuli kormány ellen fegyveres harcot folytató tálibok bázisa is. Bár az Iszlám Állam helyi harcosait korábban visszaszorították Nangarhar négy körzetére, a dzsihádisták azóta más tartományokba is beszivárogtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában