Labdarúgás

2023.11.16. 17:50

Szófiában írt történelmet a magyar válogatott

Szófiában 2-2 lett a bolgár-magyar mérkőzés, így megszerezte az egy pontot a magyar válogatott, amivel ott lesz a jövő nyári, németországi Európa bajnokságon! Sokáig kétséges volt az is, hogy megrendezik-e az Eb-selejtező mérkőzést, a hét elején azonban biztossá volt, hogy lesz találkozó, ami aztán elképesztő fordulatokat és igazi drámát hozott!

A magyar csapat tagjainak második gólöröme Szófiában

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Ami az elmúlt másfél hétben a találkozó körül történt, az nyugodtan kijelenthető, hogy példátlan az európai labdarúgás történetében. Mint emlékezetes, a Szófiába meghirdetett mérkőzést gyakorlatilag az utolsó előtti pillanatban helyezte át a bolgár szövetség Plovdivba. 

Ráadásul az eladott jegyek dacára a nézőket is kizárták a mérkőzésről, mivel a bolgár szövetség a saját szurkolóinak a tüntetésétől tartott. Azonban csak ez után kezdődött a komikum, amin legfeljebb kínjában nevetett bárki: 

kiderült, hogy a mérkőzés lejátszására kijelölt stadion építési terület, ahol nem lehet megrendezni az Eb-selejtezőt. 

Így érkeztünk el a keddi naphoz, amikor véglegessé vált, hogy mégiscsak Szófiában rendezik a találkozót, viszont nézők nélkül.

Nemzeti színekben a magyar csapat

Az MLSZ a délelőtt folyamán hozta nyilvánosságra, hogy a magyar válogatott meggypiros mezben, fehér nadrágban és zöld sportszárban fut ki a gyepre a Dibusz, Lang, Szalai Attila, Nego (Gazdag), Nagy Ádám, Ádám Martin (Németh), Szoboszlai, Kerkez Milos, Styles, Botka (Kalmár), Csoboth (Nagy Zsolt) kezdőcsapattal.

A bolgárok a Naumov, V.Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov, Krasztev, Csocsev (Atanaszov), Grujev, Deszpodov, Mincsev (Kolev), Delev összeállításban indították a találkozót. Kezdésként Csocsev páros lábbal csúszott oda Dibusznak, de azonnal, sportszerűen elnézést is kért a magyar kapustól, akinek szerencsére nem esett baja. A bolgárok fehér mezben, zöld nadrágban és fehér sportszárban léptek pályára.

Néhány magyar szurkolónak sikerült bejutnia a stadionba, amin meg sem lehet lepődni az elmúlt napok eseményei után.

A hetedik percben jöhetett az első magyar szöglet. A kombináció után Ádám Martin fejelte nem sokkal a kapu fölé.

A második Ádám Martin fejes már gólt ért, Szoboszlai beadását bólintotta a bolgár hálóba a magyar támadó a 10. percben!

Magyar szurkolástól, ha nem is zeng, de legalább hangos a Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, amit a televízióban is jól lehet hallani. A magyar csapat dominálta az első húsz percet, Dibusz Dénes kapujára semmilyen veszélyt nem jelentenek a hazaiak. 

Az első bolgár helyzet gólt ért, Delev megpattanó lövése kötött ki a magyar kapuban. Lang lábán változtatott irányt a bolgár játékos kísérlete.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán tett közzé videót a stadiontól nem messze szurkoló magyarokról, akik kiutaztak Szófiába annak ellenére is, hogy nem mehettek be a mérkőzésre.

A bolgároktól Antovot második sárgalappal állította ki a játékvezető, emberelőnybe került a magyar válogatott!

Néhány perccel később Botka tört ki gólhelyzetben, Grujev szabálytalanul szerelte, ez is piros lapot ért – a videóbírózás után azonban Botka és Nego kapott sárga lapot, a kiosztott pirosat pedig visszavonta a játékvezető. Egy perccel később Kerkez esett el a tizenhatoson belül, jogosan kapott sárgát a színészkedésért. A magyar csapat lendülete visszaesett a kezdéshez képest a félidő végére. 

ÁDÁM Martin
Ádám Martin szerzett vezetést a magyar válogatottnak az első félidőben
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Bolgár fordítás a semmiből

Az első félidőben nyolcszor próbálkozott a magyar csapat, a bolgárok mindössze egyszer, mégis egálból indulhatott a második játékrész. Az első percekben a magyar válogatott előtt adódott nagy lehetőség, a kapu előtt elsuhanó labdára azonban senki nem ért oda. 

Az 52. percben Szoboszlai lőhetett szabadrúgást nagyon jó helyről, a tizenhatos vonaláról, a kísérlete azonban éppen a kapu mellé ment.

Két perccel később Szoboszlai cselezgetett a tizenhatoson belül, lövése levágódott, majd Kerkez beadása után Styles lövése perdült a kapu mellé. A bolgárok nem nagyon tudják megtartani a labdát, ha egyáltalán megszerzik, a magyar válogatott. 

Az 57. percben Kerkez csúszott oda a bolgár tizenhatoson belül Petkovnak, a megmozdulása sárgát ért, és mivel ez neki a második volt, így ő is pirosat kapott. Egyenlő létszámban ismét a két válogatott.

A 65. percben Szoboszlai parádés megmozdulásai után Nego tisztán lőhetett, de kiemelte szinte a stadionból is a labdát. A Liverpool magyar légiósát nehezen tudják tartani a bolgárok.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlaival nehezen bírnak a bolgár játékosok
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A 77. percben aztán jött ismét, ami egyáltalán nem volt benne a játékban: 

a bolgárok lőhettek kifejezetten véleményes büntetőt, amit a VAR vagy a lengyel játékvezető valamiért nem gondolt úgy, hogy ellenőrizni kellene. A tizenegyest Despodov vágta be Dibusz kapujába, ezzel második kapura lövésükkel vezettek a hazaiak.

A 82. percben Szoboszlai parádés szabadrúgását ütötte szögletre a bolgár hálóőr. Két perccel később megint Szoboszlai villan, az általa kiharcolt szabadrúgást sértettként végzi el, de lövése nem találta el a kaput. A bolgárok masszívan védekeztek és húzták az időt, a rendes játékidő leteltével így hazai vezetéssel kezdődhetett a hat perces hosszabbítás. 

A 94. percben Szoboszlai léphetett ki nagyon jó helyzetben, de lövését a bolgár kapus fogta, aki aztán „természetesen” megsérült, így ápolni kellett.

A hosszabbítás utolsó percében szögletet lőhetett a magyar válogatott, a bolgárok azonban határozottan védekeztek. 

Azonban hiába, a legutolsó pillanat legutolsó lehetőségét gólra váltja a magyar válogatott, Petkov talált a saját kapujába!

Ott van az Európa bajnokságon a magyar válogatott

A 2-2 azt jelenti, hogy a magyar válogatott megszerezte az olyan fontos pontot, amivel biztossá vált a részvétel a németországi Európa bajnokságon! A magyar csapat selejtezőcsoportból utoljára 1986-ban jutott ki egyenes ágon, akkor a világbajnokságra. Vasárnap 15 órakor Montenegró ellen a telt házas Puskás Arénában zárja a selejtezősorozatot a magyar válogatott.

A sikerről a külügyminiszter, Szijjártó Péter is külön bejegyzésben számolt be:

Csont nélkül – írta Orbán Viktor közösségi oldalán:

Rossi: mindig az utolsó lépés a legnehezebb

Marco Rossi szövetségi kapitány az utolsó lépést nevezte a legnehezebbnek azok után, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 97. percben egy öngóllal csikarta ki az Eb-részvételt jelentő 2-2-es döntetlent a bulgáriai selejtezőmérkőzésen.

"Igen, mindig az utolsó lépést a legnehezebb megtenni" - válaszolta az MTI felvetésére a magyar állampolgársággal is rendelkező szakember. 

Ilyenkor túl nagy a stressz, a feszültség, mindenki izgul. De végül elképesztő dolgot vittünk véghez, egy körrel a vége előtt kijutottunk. Sorozatban harmadszor ott vagyunk az Eb-n. Amikor elvállaltam a válogatott irányítását, sosem gondoltam volna, hogy kétszer egymás után megcsináljuk, ráadásul ezúttal egyenes ágon a csoportból. Köszönet a játékosoknak, a szövetségnek és a stábnak. Ezt a sikert a feleségemnek, a fiamnak és a lányomnak ajánlom, akik mindig támogattak. Hálás vagyok a jó istennek és Magyarországnak.

Az 59 éves szakember az egész sorozatot értékelve kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Montenegróban nem kapott ki a válogatott, mert szerinte Podgoricában némi szerencse is szükségeltetett a 0-0-s döntetlenhez. Hozzátette, összességében a szerencsefaktor egyensúlyban volt, példaként említette a mostani, bulgáriai összecsapást is, mert bár a végén Fortuna istenasszonya segített, de előtte számos esélyünk volt gólt szerezni.

Minden meccsre ugyanúgy készülünk, nem lesz ez másként most sem Montenegró ellen. Ezen semmit sem változtat a kijutás. Persze szeretnénk kiélvezni a találkozót, egyúttal viszont meg akarjuk mutatni, hogy megérdemelten jutottunk ki az Eb-re

 - fogalmazott Rossi, aki a szófiai összecsapásra rátérve kifejtette, a válogatottnak sok esélye volt gólt szerezni, de a bolgár kapus remekül védett, miközben úgy kaptunk két gólt, hogy Dibusz nem is ért labdához a meccs folyamán.

A kiállított Kerkez Milos kapcsán megjegyezte, éppen le akarta cserélni, de mire ez megtörtént volna, kiállították. A Bournemouth légiósát egyúttal védelmébe is vette, mondván egyrészt ez nem jellemző rá, másrészt nagyon fiatal, akinek még bőven van ideje fejlődni, például játékolvasásban, mert néhány szituációt túlbonyolít.

"Kértük Botkát és Kerkezt, hogy a sárga lapjaik miatt 15 percig maradjanak nyugodtak, Milosnak ez tíz percig sem sikerült" - mondta nevetve Rossi. "De ez nem egy átlagos meccs volt, ami máskor könnyű, vagy simán sikerül, az ilyenkor elképesztően nehézkessé válhat".

Rossi a bolgárokról szólva kifejtette, a hazai csapat küzdött az utolsó pillanatig, ezért nehéz ellenfél volt annak ellenére, hogy saját együttesének sikerült sokat birtokolni a labdát és helyzeteket kidolgozni. A magyar szövetségi kapitány azt kívánta, Bulgária mielőbb visszataláljon a fejlődés útjára.

"Dominik az Dominik. Pedig ezúttal nem volt olyan kiegyensúlyozott, mint szokott. Követett el hibákat, többet mint szokott. De fantasztikus beadásaival, szabadrúgásaival és lövéseivel ismét megmutatta, micsoda világklasszis" - dicsérte a csapatkapitányt, aki amióta magára húzta a karszalagot, a nemzeti együttes még nem kapott ki.

Szoboszlai: annak örülök, hogy kint vagyunk az Eb-n

   Budapest/Szófia, 2023. november 16., csütörtök (MTI) - Szoboszlai Dominik csapatkapitány szerint jobb, ha a bolgárok elleni selejtező-mérkőzésről nem beszél, annak ugyanakkor örül, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a Szófiában elért 2-2-es döntetlennel csütörtökön kijutott a jövő nyári, németországi tornára.

"Ahogy megkaptam a labdát a hajrában, egyből a négy évvel ezelőtti, Izland elleni meccs jutott eszembe. Nagyrészt majdnem ugyanúgy csináltam, csak az akció vége nem ugyanaz lett" - emlékezett vissza az M4 Sport kamerája előtt a legutóbbi Eb-kijutásra Szoboszlai, aki ezúttal nem tudott betalálni.

A csapatkapitány hozzátette: ha őszintén kéne beszélnie erről a mérkőzésről, nem biztos, hogy jól jönne ki belőle, így inkább csak örül annak, hogy egyenes ágon kijutottak a kontinenstornára.

Attól függetlenül sem csak egy pontot akartunk szerezni, hogy az elég volt. Büszke vagyok a csapatra, hogy végig küzdött, de magunknak tettük nehézzé ezt a meccset

 - mondta Szoboszlai, kiemelve, hogy az utolsó meccs eredményétől függetlenül kivívták a részvételi jogot.

"Remélem, legalább mindenki izgult. Büszke vagyok a srácokra, akikben mindig 120 százalékig bízom" - zárta a Liverpool idegenlégiósa.

Ádám Martin úgy fogalmazott, a meccs elején nagyon fontos volt a gól, amely egy Szoboszlai Dominikkal megbeszélt figura eredményeként született.

"A végén izgulnunk kellett, mert elég fordulatos volt a meccs. A kiállítás után fordult a kocka, előtte nem volt problémánk, uraltuk a játékot, de rúgnunk kellett volna még egy gólt" - nyilatkozta.

A dél-koreai Ulszan Hyundai csatára szerint a szófiai találkozó - amelyen nem lehettek nézők - elejének rideg edzőmeccs jellege volt, de aztán belerázódtak és alkalmazkodtak a körülményekhez.

Ádám leszögezte, az évek óta végzett munka megtérült, nem maradt elismerés nélkül, és ezúttal mellettük állt a szerencse is.

"Nagyon örülök, hogy itt vagyok és tagja lehetek ennek a csapatnak" - közölte.

Végül úgy fogalmazott, most alaposan megünneplik a kijutást, de péntektől már készülnek a vasárnapi, Montenegró elleni találkozóra, mert a válogatottban nincs olyan, hogy nem fontos meccs.

"Igazi őrült meccs volt, egy dráma, amiből szerencsére mi jöttünk ki jobban. A karrierem során nagyon ritkán léptem pályára a születésnapomon, de amikor így volt, akkor sosem kaptunk ki. Azt gondoltam, ez egy olyan jel, ami arra utal, hogy ma összejön a kijutás. Kicsit megnehezítettük a dolgunkat, nem kezeltük helyesen a mérkőzést, feszültek voltunk, de meg akartuk szerezni ezt a pontot" - értékelt az M4 Sport kamerái előtt Dibusz Dénes, a 33 esztendős FTC-kapus.

A magyarok vasárnap 15 órától a montenegrói válogatottat fogadják a Puskás Arénában a selejtezőcsoport utolsó fordulójában, pontszerzéssel az első helyüket is bebiztosítják az ötösben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában