forma-1

2020.03.04. 18:43

Összefogtak a csapatok a Ferrari ellen

A tíz Forma-1-es csapatból hét közös közleményben fejezte ki aggodalmát és helyezett kilátásba jogi intézkedéseket a Ferrari és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között létrejött, de nyilvánosságra nem hozott megegyezésről az olasz istálló tavalyi motorját illetően.

Charles Leclerc and the Ferrari SF 1000 during the day 6 of the formula 1 testing, on 27 February 2020, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto / Urbanandsport

Fotó: Joan Valls

A csapatok – kivéve azt a kettőt, amely a Ferraritól kapja az erőforrásokat – „meglepetésüknek és megdöbbenésüknek” adtak hangot, miután a FIA a spanyolországi hivatalos tesztelés utolsó napján, múlt héten kiadott közleményében azt írta, hogy a műszaki vizsgálatok elvégzése után megegyezésre jutott a Ferrarival a maranellói gyár F1-es motorjáról.

A közleményben a FIA úgy fogalmazott, „a megállapodás részletei a két fél között maradnak”.

A világbajnoki címvédő Mercedes, valamint a Red Bull, az Alpha Tauri, a Williams, a McLaren, a Renault és a Racing Point a szerdán kiadott közös közleményében azt írta, ez a helyzet elfogadhatatlan.

„Egy nemzetközi sportági szövetség felelős azért, hogy a legmagasabb szintű irányítás, feddhetetlenség és átláthatóság mellett járjon el”

- olvasható a közleményben.

„Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy a rivális csapatok által megfogalmazott kifogásokat követően a FIA hónapokig tartó vizsgálat után bizalmas megállapodást kötött a Ferrarival.”

Az istállók azt írták, elkötelezettek az ügy teljes és részletes nyilvánosságra hozatala mellett, mert szerintük csak így biztosítható, hogy a sportágban szereplők mindegyike egyenlő és sportszerű bánásmódot kapjon.

A hét csapat mindezen túl jelezte, hogy fenntartja a jogorvoslathoz való jogát mind a FIA-nál, mind pedig az illetékes bíróságoknál.

Az ellenfelek tavaly azzal gyanúsították az olaszokat, hogy az üzemanyagáramlás-mérőjük nem felelt meg a szabályoknak.

A maranellói istálló tagadta ezeket a vádakat, bár autói nagyon jó köridőket futottak a 2019-es idényt megelőző teszteken, az egyenesekben pedig egész évben minden riválisnál gyorsabbak voltak. A FIA az év későbbi szakaszában új előírásokat fogalmazott meg az üzemanyag-áramlást mérő szenzorokról, ezután rosszabb lett a Ferrari teljesítménye, és az olaszok autói az idei teszteken is lassabbak voltak, mint a Mercedes.

A Ferrari tavaly a Mercedes mögött második lett a konstruktőrök világbajnoki pontversenyében három futamgyőzelemmel.

Az idei szezon jövő vasárnap Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában