elővigyázatosság

2019.12.19. 12:40

Még földrengésre is felkészültek a tokiói olimpia szervezői

Csütörtökön földrengés-szimulációt végeztek az újonnan épült Ariake Arénában, a tornaversenyek helyszínén.

A japán főváros biztonsági főnöke, Jarimizu Hiroja a gyakorlatot követően elmondta, hogy 7,3-es erősségű rengést idéztek elő, melynek epicentruma az észak-tokiói öbölben volt, ahol 12 sportág versenyei zajlanak majd jövő nyáron. A gyakorlat során 350 „néző” volt a csarnokban, melyből a mentősök, illetve a rendőrség, tűzoltóság és az önvédelmi erők tagjai menekítették ki őket.

A cél az volt, hogy modellezzük, vészhelyzet esetén a szervezők és a város vezetése hogyan tud együttműködni. Úgy gondolom, a célunkat megvalósítottuk, a felek jól kommunikáltak egymással

– mondta Jarimizu, aki arról is beszélt, hogy a gyakorlat során japánul és angolul is bemondták és kiírták a teendőket a csarnokban, ahol a menekítésben segédkezők több „sérültet elláttak” mielőtt a kijáratokhoz segítették volna őket.

A távol-keleti szigetország a Föld egyik leggyakrabban földrengésektől sújtott területe, évente átlagosan 1500 rengést mérnek, igaz, ezek túlnyomó része nem okoz súlyos károkat. Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben több, katasztrófát okozó földrengés is volt Japánban.

A Kobét megrázó 1995-ös földrengés 6400 halálos áldozatot követelt, míg 2011-ben az ország északkeleti partját ért nagy erejű természeti csapásban 18 000-en hunytak el. A több mint nyolc éve történt 9-es erősségű földmozgás hatására szökőár pusztított, amely romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is, így a térséget nukleáris katasztrófa is sújtotta.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában