készen vannak

2018.02.06. 12:59

Terjed a norovírus az olimpia helyszínén, és mínusz 20 van éjjelenként

A terveknek megfelelőn, jól haladnak a phjongcshangi téli olimpia utolsó előkészületeivel a szervezők, ugyanakkor komoly feladatuk akadt a közreműködők körében terjedő norovírus megfékezésével, illetve a hideg idő okozta kellemetlenségek csökkentésével kapcsolatosan.

Lee Hee-Beom, the head of Pyeongchang Olympic Organizing Committee, attends a press conference before the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games on February 6, 2018 in Pyeongchang. / AFP PHOTO / Dimitar DILKOFF

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Dimitar Dilkoff

Li Hi Pom, a szervezőbizottság (POCOG) elnöke kedden úgy fogalmazott, hogy gyakorlatilag készen állnak, az előkészületek a sportolók, küldöttségek érkezésével véget érnek.

„Mostanra teljesen működőképesek vagyunk, sok sportoló és hivatalos személy már berendezkedett a falvakban, és zajlanak az edzések valamennyi helyszínen” – számolt be az aktuális helyzetről, hozzátéve ugyanakkor, hogy

1200 biztonsági embert el kellett különíteni, mert közülük néhányan norovírussal fertőződtek, ezért a szervezőbizottság a katonaságtól kért segítséget.

A hányást és gyomorgörcsöt okozó agresszív vírus miatt történtek megbetegedések a tavalyi, londoni atlétikai világbajnokságon az egyik hivatalos hotelben. Néhány versenyzőnek ki is kellett hagynia számokat, köztük a botswanai sprinter Isaac Makwalának, akit a 400-as döntőben – melyben esélyesként rajtolhatott volna – nem engedtek elindulni, 200-on pedig egyedül futotta előfutamát.

„A POCOG elnökeként szeretnék elnézést kérni ezért” – mondta Li, egyúttal igyekezett megnyugtatni a jelenlévőket, hangsúlyozva: a járványügyi központ más érintett szervezetekkel együtt azon dolgozik, hogy a megfelelő lépéseket kidolgozza, és ezeket hamarosan be is jelentik.

Gondot okoz a hideg idő is. Jelenleg nappal is bőven nulla fok alatti értékeket mérnek, éjszaka pedig volt mínusz 20-nál is hidegebb. Li elismerte, hogy emiatt néhány jeggyel rendelkező szurkoló nem fog majd kilátogatni a pénteki megnyitóra, és egyes versenyek lebonyolítását is befolyásolhatja az időjárás, például az erős szél.

„Szélfogókat állítunk fel a versenyhelyszíneken. Ugyanakkor erőfeszítéseink ellenére elhalaszthatnak egyes versenyeket, ha erős lesz a szél, de a döntés nem az enyém, hanem a NOB-é és az adott szövetségé” – jelentette ki.

A szervezőbizottság vezetője hozzáfűzte: speciális csomaggal – ülésmelegítővel, pokróccal, sapkával, széldzsekivel – várják a szurkolókat a játékok kezdetén.

Borítókép: Az elnök nem teljesen lehet nyugodt.

AFP PHOTO / Dimitar Dilkoff

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!