doppingbotrány

2018.02.26. 09:03

A héten feloldhatják az oroszok felfüggesztését

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy orosz tagja szerint a NOB még a héten feloldhatja az orosz bizottság felfüggesztését, mely miatt az ország sportolói nem szerepelhettek saját zászlajuk alatt a vasárnap véget ért phjongcshangi téli olimpián.

Samil Tarpiscsev a RIA hírügynökségnek beszélt arról, hogy a számukra kedvező NOB-döntés a folyamatban lévő doppingellenőrzések lezárulta után várható.

„A jégkorongozók és a síelők mintáinak eredményére várnak. Amennyiben nem lesz probléma, az Orosz Olimpiai Bizottság visszahelyezéséről szóló döntés automatikus lesz” – jegyezte meg Tarpiscsev.

Az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB december 5-én függesztette fel az Orosz Olimpiai Bizottságot, egyúttal kizárta a phjongcshangi játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását, „Olimpiai Sportolók Oroszországból” (OAR) megjelöléssel. Ez a jelzés szerepelt az öltözékükön, s aranyérmeseiknek, a műkorcsolyázó Alina Zagitovának és a férfi jégkorongozóknak az olimpiai himnuszt játszották el az eredményhirdetésnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!