szép volt, fiúk!

2018.02.03. 19:13

Bravúr: Fucsovicsék kiharcolták a páros győzelmet

Fucsovics Márton és Balázs Attila kettőse óriási küzdelemben legyőzte a belgákat a Davis-kupa nyolcaddöntőjében, így sikerült megőrizniük a továbbjutás esélyét.

Liege, 2018. február 3. Fucsovics Márton (b) és Balázs Attila a belga Ruben Bemelmans és Joris De Loore kettős ellen a Belgium – Magyarország tenisz Davis Kupa világcsoportjában játszott nyolcaddöntő páros mérkőzésen Liege-ben 2018. február 3-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)

A találkozó Australian Openen nyolcaddöntős Fucsovics „semmire” hozott adogatásával indult, majd a belga De Loore egyenlített, Balázs pedig egy több mint nyolcperces gémet nyert, négy bréklabdát hárítva. Ugyanez már nem sikerült a balkezes Bemelmansnak, aki váratlanul elbukta a szerváját (3:1). Az elképesztő átemeléseket ütő Balázs 4:2-nél két bréklabdáról hozta az adogatását, majd a kisebb lábujjsérüléssel küszködő Fucsovics – a mintegy 200 fős magyar tábor üdvrivalgása közepette – könnyedén kiszerválta a 40 perces szettet.

A kétszer annyi nyerő ütést bemutató magyarokat a második játszmában vitte tovább a lendület,

rögtön elvették a 191 centis De Loore adogatását (2:0), majd Balázs újabb küzdelmes szervagémjével megőrizték előnyüket. A szett- és brékhátrány láttán a közönség űzni-hajtani kezdte a hazai duót, ennek ellenére Fucsovicséknak labdájuk volt 5:2-höz, majd 5:3 lett az állás. Ekkor De Loore adogatásával még szépítettek a belgák, ám Fucsovics szíve ismét a helyén volt, és magabiztosan kiszerválta a játszmát.

Szűk másfél óra elteltével jöhetett a harmadik felvonás, melyben a házigazda belgák a hatodik bréklabdájukat sem tudták értékesíteni. Bemelmans szervájánál Balázs kerettel ütött, szerencsés fogadásával ismét összejött a magyar brék (3:2), csakhogy a belgák ezúttal kiegyenlítettek.

Fej fej mellett haladt tovább a két duó egészen a rövidítésig, amelyben a finomabb megoldásokat szorgalmazó magyarok sokat rontottak, így a bátran játszó ellenfél szépített.

A negyedik szettben a magyaroknak labdájuk volt a 3:1-hez, de nem éltek a lehetőséggel. Az eksztázisban küzdő, minden pontnál az öklét rázó ellenfél viszont 4:4-nél igen, miután Fucsovicsék sokadszorra is üresen hagyták a tenyeres oldalt. De Loore két bréklabdát – az egyiket egy 214 km/órás ásszal – hárítva kiszerválta a játszmát, így 3 óra 16 percnél következett az utolsó szett. A vendégek 3:1-re elléptek, ám a belga kettős azonnal visszabrékelt, és

a meccs hajrájában heroikus csata zajlott a pályán: egyik fél sem lankadt, mindkét tábor mámorosan bíztatta a kedvenceit,

aztán a magyarok 5:4-nél két meccslabdához jutottak. A rivális remek hálójátékkal mindkettőt hárította, majd 6:5-nél újabb három mérkőzéslabda következett, s ezekből a harmadikat már beütötte Balázs, így magyar diadallal zárult a 4 óra 10 perces találkozó.

Fucsovics szerint vasárnap bármi megtörténhet

Fucsovics Marci kiemelte, hogy az első két szettben nagyon jól játszottak:

„Szerintem utána is jók voltunk, de a belgáknak a harmadik és negyedik játszmában minden bejött. Nehéz lesz a holnapi, Goffin elleni meccs, de bármi megtörténhet”

- mondta az M4 Sportnak.

Balázs Attila is azt hangsúlyozta, hogy a mérkőzés végig magas színvonalon zajlott:

„A harmadik és negyedik szett elment, de nem törtünk össze, és feljöttünk. A Davis Kupa és ez a csodás magyar közönség kihozza az emberből a maximumot, és ez elég a győzelemhez”

- tette hozzá.

A válogatott ezzel 2-1-re szépített, egyúttal megőrizte továbbjutási esélyét a zárónap előtt. Vasárnap ismét két egyes következik 13.30-tól: előbb a két csapat legjobbja, David Goffin és Fucsovics Márton, majd Bemelmans és Balázs lép pályára. A DK szabályzata értelmében 3-1-es állásnál nem játsszák le az utolsó, tét nélküli meccset.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!