Kordokumentumok

2021.06.26. 17:10

Zenetörténeti levelezésbe nyerhetünk betekintést

Köztulajdonba került és digitalizáció révén az egész világon hozzáférhetővé vált Clara Schumann (1833-1897) zongoraművész, egykori tanítványa, Ernst Rudorff (1840-1916) és Johannes Brahms (1833-1897) zeneszerző levelezése.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A mintegy 400 levélből álló gyűjteményt a német szövetségi államnak és a német tartományok kulturális alapítványának támogatásával vásárolta meg egy „tetemes hatszámjegyű” összegért a Szász Tartományi Könyvtár.

A 2000 oldalt kitevő iratköteg – leveleken kívül levelezőlapok, táviratok és feljegyzések – megvásárlását Monika Grütters kulturális államtitkár jelentette be csütörtökön Drezdában, ritka nagy szerencsének nevezve, hogy a dokumentumokat sikerült megszerezni és azokba immár a kutatók és a laikus érdeklődők is korlátozások nélkül betekintést nyerhetnek.

A Clara Schumann-kutatásoknak „már szó szerint semmi sem szab határt” – jelentette ki Achim Bonte, a könyvtár igazgatója. Barbara Wiermann, a könyvtár zenei osztályának vezetője emlékeztetett, a Schumann-kutatók úgy vélik, hogy ez az utolsó hiányzó levélváltás a Schumann-kutatásból.

„A levelek egy zenei korszak dokumentumai is, és bepillantást engednek Európa 1858 és 1896 közti zenei életébe”

– tette hozzá a tartományok kulturális alapítványának főigazgatója, Markus Hilbert.

A levelezést Ernst Rudorff zongorista, zeneszerző és karmester örökösei a Sotheby's aukciósházzal akarták elárvereztetni, a 2020 nyarára tervezett aukciót azonban a német hatóságok megakadályozták, nehogy „ezek a német kulturális javak” külföldi kézbe kerüljenek és „elvesszenek”.

A levélváltások részletes bepillantást engednek Clara Schumann, a kivételes zongoraművész életébe, hivatásába és utazásaiba, és általában a 19. század zenetörténetébe – hangsúlyozta Monika Grütters kulturális államtitkár. A levelekben Schumann megvitatott politikai és társadalmi kérdéseket is Rudorff-fal.

A Brahmsszal folytatott levelezésben felmerült, a kultúra működését illető kérdések közül sok ma is aktuális, például az, hogy egy női művész miként egyeztetheti össze a családi életet és művészi tehetsége kibontakoztatását – hangzott el a csütörtöki drezdai sajtótájékoztatón.

Borítóképünkön Clara Schumann (1833-1897) zongoraművész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!