zavargások

2020.06.10. 12:30

Elszállítják II. Lipót Antwerpenben felállított szobrát (videó)

A belga gyarmati múlt ellentmondásos alakjának számító egykori uralkodó köztéri szobra erősen megrongálódott a rasszizmus és rendőri brutalitás ellen vasárnap tartott tüntetést követően kitört zavargásokban – írta a La Libre Belgique című helyi napilap

A statue of King Leopold II of Belgium is pictured on June 4, 2020 in Antwerp after being set on fire the night before as a petition was launched on June 1 to remove all statues in honour of this colonial-era King from the City of Brussels amidst worldwide anti-racist protests following the death of George Floyd, a black US citizen who died after a white policeman kneeled on his neck for several minutes. - The Belgian port city of Antwerp took down a statue of late King Leopold II on June 9, 2020 just days after it was daubed with paint by anti-racism protesters. Statues of Leopold have long been a target of activists because of his record of brutal colonial rule in Belgium's former central African colonies. (Photo by JONAS ROOSENS / Belga / AFP) / Belgium OUT

Forrás: AFP / Belga

Fotó: Jonas Roosens

Sajtótájékoztatóján Koen Palinckx polgármester azt közölte, hogy a szobrot

az antwerpeni Middelheim Múzeumba szállítják, ahol megtisztítják a rákent festéktől és helyreállítják az okozott károkat.

A lap úgy tudja, hogy a szobor elszállítása végleges lehet, nem állítják vissza eredeti helyére, egyelőre a múzeum raktárában fogják őrizni.

Az Antwerpen északi negyedében található Ekeren városrészben álló szobrot az egykori uralkodó 1873-as látogatása emlékére emelték. Az alkotás az utóbbi évtizedekben számos támadás célpontja volt.

Az 1865 és 1909 között uralkodó II. Lipót az 1870-es évek közepétől nagy érdeklődéssel fordult az afrikai földrajzi felfedezések felé. 1879-1884 között 2380 ezer négyzetkilométer területet szerzett meg Közép-Afrikában, személyes birodalmat épített ki a Kongó folyó vidékén. A terület Kongó Szabadállam néven 1885-től két évtizedig a király személyes tulajdonát képezte. Nem járt Kongóban, de ügynökei olyan kegyetlenül bántak a bennszülöttekkel, hogy 1908-ban a belga kormány átvette tőle a gyarmat igazgatását. A terület 1960. július 1-jén nyerte el függetlenségét.

Az elmúlt hetekben és hónapokban az egykori királyt ábrázoló több köztéri alkotást is megrongáltak belgiumi városokban. Legutóbb csütörtökön, ismeretlen tettesek megrongálták az általa alapított belgiumi Afrika-múzeum kertjében álló szobrát. Szerdán az Ekerenben álló szobrot gyújtották fel, miután vörös festékkel lelocsolták.

II. Lipót Gentben található mellszobrát szintén vörös festékkel öntötték le, és ráírták, hogy „Nem kapok levegőt”, az afroamerikai George Floyd rendőri erőszak nyomán Minneapolisban május végén bekövetkezett halálára utalva.

A fővárosban található belga földrajzi társaság épületét szintén vörös feliratokkal mázolták össze. A feliratok arra emlékeztetnek, hogy a falakon belül működő kartográfiai vállalat készítette az 1885-től két évtizeden keresztül a király személyes tulajdonát képező kongói terület térképét.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán. A 46 éves afroamerikai férfi rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Az eset nyomán vasárnap több belga városban tartottak tüntetést rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakozva.

A mintegy 10 ezres brüsszeli megmozdulást követően a tüntetők egy csoportja rendőrökre támadt, kirakatokat törtek be és több üzletet kifosztottak. A rendbontásban 37 rendőr megsérült, 239 embert előállítottak.

Borítókép: II. Lipót festékkel lefújt szobra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!