újító látásmód

2020.05.20. 09:24

Műemlékké nyilvánították a brit absztrakt szobrászat mesterének egykori műtermét

Barbara Hepworth egyik leghíresebb alkotása a New York-i ENSZ-székház előtt áll.

People look at a sculpture by British artist Barbara Hepworth entitled 'Three Obliques (Walk In)' that features in the 'Beyond Limits' exhibition in the grounds of Chatsworth House near Bakewell, northern England, on September 10, 2015. Beyond Limits: The Landscape Of British Sculpture 1950-2015 features over 30 works of art from leading artists including: Barbara Hepworth, Anthony Caro, Antony Gormley, Sarah Lucas and Damien Hirst. The exhibition has been curated by Tim Marlow, the Artistic Director at the Royal Academy, and is spread across the grounds of Chatsworth, the ancestral seat of the Duke and Duchess of Devonshire. AFP PHOTO / OLI SCARFF -- RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION (Photo by OLI SCARFF / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Oli Scarff

A brit műemlékvédelmi hatóság Hepworth halálának 45. évfordulója alkalmából jelentette be, hogy a szobrász műterme, a Palais de Danse műemléki státuszt kapott. Hepworth 72 éves korában, 1975-ben hunyt el egy tűzeset következtében – emlékeztetett a BBC News.

Hepworth, aki Wakefieldben nőtt fel, 1949-től haláláig élt a St. Ives-i Trewyn stúdióban. A szobrász 1961-ben vásárolta meg műteremnek az otthonával szemben álló épületet. A műteremben készítette el nagyobb megrendeléseinek eredeti példányait.

A 18. században épült Palais de Danse hosszú története alatt először hajózási iskola, majd 1910-től mozi, 1925-től pedig táncterem lett, 1939 után aukciós terem, koncertterem, majd rövid időre balettiskola is volt, mielőtt a művész megvette volna. Hepworth olyan nagyszabású munkáin dolgozott ott, mint a híres Single Form, amelyet 1963-ban fejezett be, és amely a New York-i ENSZ-székház elé került.

A brit műemlékvédelem szerint a Palais és a Trewyn képviseli Hepworth munkásságának és személyes életének legfontosabb állomásait, és fontos öröksége a St. Ives-i művészeti közösségnek és az ott élőknek. A Palais de Danse épületét a Hepworth család 2015-ben ajándékozta a Tate St. Ives galériának.

Hepworth, aki Henry Moore-ral végezte művészeti tanulmányait Londonban, majd később Olaszországban is tanulmányozta a szobrászatot, a modernista, absztrakt szobrászat kiemelkedő képviselője volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!