Jad Vasem

2018.04.12. 13:28

Túlélők tárgyait gyűjti az izraeli holokauszt múzeum

Címkék#holokauszt

A holokauszt emlékezetének ápolására létrehozott Jad Vasem múzeum arra kéri a népirtás túlélőit és azok családtagjait, hogy személyes tárgyak adományozásával segítsék kiállításuk bővítését.

A Jad Vasem 2011-ben indította el a Töredékek találkozása című projektet, azóta 11 ezer ember 124 ezer kiállítandó tárgyat adományozott a múzeumnak – mondta el Szimmi Allen szóvivő, a holokausztra való megemlékezés hivatalos megnyitója előtt az intézményben.

Izraelben csütörtökön, a jom hasoán, vagyis holokauszt-napon emlékeztek meg a második világháborúban megölt hatmillió zsidóról. A holokauszt emlékezetének ápolására létrehozott Jad Vasem múzeumban rendezték a központi megemlékezéseket, ahol a hatmillió áldozatra utalva szerda este hat túlélő meggyújtotta a múltidézés fáklyáit, és koszorúkat helyeztek el.

„Úgy éreztük, hogy meg kell menteni ezeket a tárgyakat, mielőtt eltűnnének”

- tette hozzá.

Elmondta, hogy a gyűjteménynek része például egy póló, amelyet egy ejtőernyő anyagából készített annak idején egy német munkatábor lakója, és egy kék csíkos kabát, amelyet a dachaui koncentrációs tábor egyik túlélője élete végéig otthonában őrzött.

A Jad Vashem adatai szerint Izraelben kevesebb mint 80 ezer holokauszt túlélő él. Tavaly a múzeum több mint 800 tárgyat kapott a túlélőktől és családtagjaiktól.

„Nem utasítunk vissza semmit. Mindent katalogizálunk, és ha a család meg akarja tartani a tárgyat, akkor szkenneljük azt”

- közölte Simmy Allen.

Sok túlélő adományozza a Jad Vasemnek tárgyait, abban a meggyőződésben, hogy a műtárgyak megőrzésére a múzeum a legalkalmasabb.

„Egy nő beleegyezett abba, hogy gyermeke játékbabáját adja nekünk, azzal a feltétellel hogy évente néhányszor a Jad Vasembe jöhet, csak hogy vele legyen”

- fűzte hozza a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!