Eleink élete

2018.03.29. 14:34

Restaurálják az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mezőgazdasági gépgyűjteményét

A korszak gépgyártása világszínvonalú volt, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ezt bemutató anyaga pedig egyedülálló.

Ópusztaszer, 2018. január 21. A Szent Vince Borrend két új tagja, Gyõri Tibor (j3) és neje (j4) avatásukon a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2018. január 21-én. Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonötödik alkalommal gyûlt össze 15 Kárpát-medencei borrend képviselõje Ópusztaszeren. MTI Fotó: Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

A régió agrártörténeti múltját bemutató program indult uniós támogatással a Dél-Alföldön és a Vajdaságban. A projekt részeként restaurálják az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) egyedülálló mezőgazdasági gép-gyűjteményét.

B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa a projektet bemutató csütörtöki rendezvényen elmondta, hogy a 19. század vége, a 20. század eleje a magyar mezőgazdaság egyik leggyorsabban fejlődő időszaka. A korszak mezőgazdasági gépgyártása világszínvonalú volt, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ezt bemutató anyaga pedig egyedülálló.

Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár igazgatója közölte, hogy a 205 ezer euróból (több mint 60 millió forintból) 2020 februárjáig tartó projekt elsődleges célja, hogy felkutassa és bemutassa a Dél-Alföld ipari- és agrártörténeti értékeit.

A következő hónapokban adatgyűjtés, levéltári kutatás folyik majd a szabadkai és a zentai, valamint a Csongrád megyei levéltárban. A szakemberek elsősorban a korszakban működő, mezőgazdasági profilú cégek iratanyagát dolgozzák fel, ami jól szemlélteti a századforduló agráréletét.

Így rekonstruálható, hogy a gazdák milyen gazdasági, jogi háttérrel rendelkeztek, mennyi tőkét halmoztak fel, hogyan születtek a családi cégek. A kutatás elsődleges végeredménye egy komplex, interneten elérhető adatbázis, amely a korabeli egyéni- és társas gazdasági szereplők adatait tartalmazza, s amely további elemzések, tanulmányok alapjául szolgálhat majd.

A kutatók négy könyvet is kiadnak, köztük egy hat-nyolc céget részletesen bemutató tanulmánykötetet, amely feltárja majd a régió, valamint a korszak ipari, gazdasági sajátosságait. A kutatások eredményeit vándorkiállításon és konferenciákon is bemutatják.

Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója elmondta, a térség már nem használt, de ipartörténeti szempontból fontos mezőgazdasági gépeit 1979-ben kezdte el összegyűjteni a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A berendezéseket az akkor a közgyűjtemény egységeként működő emlékparkban mutatták be, de a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményének állaga, fedett kiállítótér hiányában az évtizedek során leromlott.

A projekt részeként a gépeket restaurálják, a skanzenben a gyűjtemény bemutatására alkalmas épületet alakítanak ki, az egykori Pallavicini-uradalom egy közelben álló korábbi gépszínének mintájára, amely szerkezetében és funkciójában is illeszkedik a meglévő néprajzi környezethez.

Borítókép: Ópusztaszer, 2018. január 21.

A Szent Vince Borrend két új tagja, Győri Tibor (j3) és neje (j4) avatásukon a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2018. január 21-én. Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonötödik alkalommal gyűlt össze 15 Kárpát-medencei borrend képviselője Ópusztaszeren.

MTI Fotó: Rosta Tibor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!