osztrák-magyar kapcsolat

2018.03.26. 14:38

A szecesszió meghatározó művészére emlékeznek Bécsben

A bécsi szecesszió egyik meghatározó művészére, Koloman Moser festőművészre, grafikusra, formatervezőre emlékeznek az osztrák fővárosban születésének 150. és halálának 100. évfordulóján.

Koloman Moserről készült portré 1905-ben

Forrás: wikimedia.org

A bécsi szecesszió négy legismertebb alakja Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner és Koloman Moser volt, aki magát Kolo Moser néven emlegette. Idén van mind a négy művész halálának 100. évfordulója, ezért Bécsben kiállítássorozattal emlékeznek életművükre.

Koloman Moserről készült portré 1905-ben
Forrás: wikimedia.org

Kolo Moser 1868. március 30-án született Bécsben. Festőművészként, grafikusként és formatervezőként is gazdag életművet hagyott maga után. A bécsi Képzőművészeti Akadémián és az Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, utóbbin később tanított is. Már 20 éves korától készített illusztrációkat különböző lapokba, hogy apja halála után finanszírozni tudja tanulmányait.

Moser a bécsi modernizmus egyik úttörője lett: Klimttel, Hoffmannal, Adolf Loosszal, Carl Minorral és Joseph Maria Olbrichhal 1887-ben alapította meg a bécsi szecessziós irányzatot, amely gyökeresen szakított az akadémikus művészettel. Pályafutása alatt az alkalmazott művészet és a képzőművészet közötti különbség feloldására törekedett. Úgy gondolta, hogy a művészetet integrálni kell a mindennapi életbe. Meggyőződése miatt végül 1905-ben szakított a bécsi szecessziós mozgalommal. 1907 után teljesen a festészetnek szentelte magát.

Koloman Moser Odint és Brünhildét ábrázoló olajfestménye 1916-ból
Forrás: AFP / Leopold Museum, Vienna | Fotós: ©FineArtImages/Leemage

48 évesen torokrákot diagnosztizáltak nála, és két évvel később, az első világháború utolsó napjaiban, 1918. október 18-án elhunyt.

Koloman Moser által tervezett osztrák-magyar korona bankjegyek
Forrás: wikimedia.org

Munkáit jelenleg a bécsi Belvederében lehet megtekinteni a Klimt is not the end című kiállításon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!