új korszak

2018.02.17. 11:59

Yannick Nézet-Séguin idő előtt átveszi a Metropolitan Opera főzene-igazgatói tisztségét

A tervezettnél két évvel korábban, már a következő évadtól Yannick Nézet-Séguin fogja betölteni a New York-i Metropolitan Opera fő-zeneigazgatójának tisztségét – jelentette be az intézmény csütörtökön.

A 42 éves kanadai karmester kinevezését 2016 júniusában jelentették be New Yorkban, két hónappal az után, hogy James Levine, aki 40 évig volt az operaház művészeti vezetője, bejelentette visszavonulását megrendült egészségi állapota miatt.

Akkor a társulat azt közölte, hogy a 2017-18-as évadtól három évig kijelölt főzeneigazgatóként látja el tisztségét a kanadai karmester, tisztségében a 2020-21-es évadtól véglegesítik.

A nyugalmazott főzeneigazgatóként tevékenykedő Levine-t, aki számos produkciót vezényelt az idei évadban, azonban decemberben felfüggesztették, mert többen szexuális zaklatással vádolták meg őt, az esetek az 1960-as 80-as évek közötti időszakra nyúlnak vissza.

A Met vezetésének csütörtöki közleménye szerint Nézet-Séguin, aki a Philadelphiai Zenekar vezetője, a következő szezonban már 17 operát fog vezényelni New Yorkban.

„Úgy gondolom, hogy tudatosult benne, milyen fontos a Met számára, hogy legyen zeneigazgatója, aki fontos döntésekben vesz részt”

- mondta Peter Gelb, az intézmény főigazgatója.

Gelb részletek közlése nélkül közölte azt is, hogy már majdnem a végéhez érkezett a Met belső vizsgálata Levine-ügyében, amelyet egy egykori ügyész vezet.

A következő évadról elmondta, hogy csak négy új produkciót terveznek bemutatni, ami a legkevesebb a 2005-06-os évad óta. A bemutatók számának csökkenését a főigazgató azzal indokolta, hogy 2019 tavaszán akarják ismét színre vinni Wagner négyrészes Ring-ciklusát Robert Lepage rendezésében, amelyet annak idején felemásan fogadott a kritika, és a darabok próbáihoz sok idő kell, és szükség van a színpadra.

A bemutatók között lesz továbbá Saint-Saens Sámson és Delilája, Nico Muhly amerikai kortárs zeneszerző Marnie című pszichothriller operája és Francesco Cilea Adriana Lecouvreur operája Anna Netrebkóval a címszerepben.

Gustavo Dudamel karmester a jövő szezonban debütál a Met-ben Verdi Otellóját vezényli december 14-én.

Borítókép: AFP PHOTO / Clement Sabourin

Ezek is érdekelhetik