Kenyai kesudió

2018.06.12. 19:15

Hatékonyan is lehet segíteni Afrikának

Kétmillió euró jut a visegrádi 4-ek kezdeményezésére létrejött kenyai kesudiós projektre. A helyi gazdaságokban ezzel 15 ezer farmer szerez jövedelmet.

A kenyai kesudió termesztés alapjainak megteremtését szolgáló projekt jó példája annak, hogyan lehet hatékonyan felhasználni az afrikai migráció kezelésére létrehozott európai uniós pénzügyi alapot – mondta Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MTI-nek, miután Kenyában kedden részt vett az első közös V4-es afrikai fejlesztési projekt megnyitóján.

A telefoninterjúban az államtitkár felidézte, hogy a visegrádi országok 3 millió euróval egészítették ki az Európai Unió afrikai szükséghelyzeti alapját. Az összegből 2 millió eurót fordítanak a visegrádi 4-ek kezdeményezésére létrejött kenyai kesudiós projektre.

Az államtitkár szerint a kenyai kesudió termesztésének újraalapozása jó példa arra, hogy 2 millió euró támogatással legalább 15 ezer helyi farmernek, családi gazdaságnak lehet jövedelmet biztosítani egy nagyon szegény térségben.

A négy évre szóló fejlesztéshez hozzá tartozik az oltványok előállítása, a gazdák szakmai segítsége, az eszközvásárlás, a szaktudás átadása és a képzések megvalósítása – ismertette Kis Miklós Zsolt.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kenyai projekt mutatja azt is, hogyan lehet megoldásokat találni azokra a problémákra, amelyekkel Európa szembesül.

A problémákat helyben kell kezelni, megoldani, mert így lehet alternatív megoldási lehetőséget nyújtani azokkal az eszközökkel szemben, amelyeket Brüsszel az illegális migráció ügyében megpróbál ránk erőltetni – tette hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!