Hihetetlen

2022.01.23. 16:00

Szenzációs felfedezés: ők nem kaphatják el a koronavírust

Egy amerikai kutatás szerint a csecsemők valószínűleg nem kapnak Covid-fertőzést szoptatás közben, mivel az a szakértők szerint nem kockázati tényező az újszülöttek számára.

A témában készült eddigi legnagyobb szabású tanulmányban 110 szoptató nő anyatejét vizsgálták meg. Az eredmények szerint azokat a csecsemőket sem fertőzte meg a koronavírus, akiknek édesanyjánál kimutatták a koronavírus genetikai anyagát az anyatejben - derül ki a Metropol cikkéből.

A vizsgálatban részt vevők közül 65 szoptató anya koronavírustesztje volt pozitív, 9-nek voltak ugyan tünetei, de a tesztjük negatív lett, 36 nő pedig jelentett ugyan tüneteket, de nem tesztelték őket.

A Kaliforniai Egyetem kutatói, Paul Krogstad vezetésével a Pediatric Research tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket. Mint írták: 7 nő anyatejében találták meg a Sars–CoV-2 genetikai anyagát. Szoptatott csecsemőik viszont nem mutatták a fertőzés klinikai tüneteit, bár nem tesztelték őket.

Az esetek száma túl kicsi volt ahhoz, hogy az anyatej és a Sars–CoV-2 kapcsolatára általánosságban következtetéseket lehessen levonni, ugyanakkor saját kutatásuk és más tanulmányok is arra utalnak, hogy a szoptatással történő fertőzés „nagyon-nagyon valószínűtlen” 

– mondta el André Kidszun, a berni Inselspital neonatológiai osztályának vezetője.

A szoptatás, az anyatej előnyös az újszülöttek számára, ezért a szakemberek továbbra is ezt javasolják a szülőknek. Az orvos szerint a koronavírus-fertőzés esetleges átadását a továbbiakban minél több tesztalanyon, alaposan meg kell vizsgálni.

Bár a fertőzés nyilvánvalóan nem terjed az anyatejjel, az anya átadja a gyermekének a vakcinával való védettséget, mivel a tej antitesteket tartalmaz a vakcina beadása után. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy az anyák a védőoltás felvétele és koronavírus-fertőzés után is folytassák a szoptatást.

Illusztráció: 123RF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!