Ország-világ

2021.02.12. 17:09

Hoppá! Gyermekmunka miatt megbüntették a Kelly Familyt (videó)

Nem keveset kell fizetniük.

from left: Paul, Joey, Patricia, Angelo and Kathy Kelly, the Kelly Family, Germany, band, music group, singing, singing, concert, performance, show, "Schlagerchampions - the big festival of the best" on the 12.01.2019 in the Velodrom Berlin , Usage worldwide

Forrás: MALTE OSSOWSKI / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE

Fotó: Picture-Alliance via AFP

Háromezer euró (több mint egymillió forint) pénzbírságra ítélték Németországban Angelo Kelly folkénekest, a The Kelly Family folkdinasztia tagját, mert egy 2019-es bajorországi koncertjükön fellépett legfiatalabb gyermeke, az akkor négyéves William és ezzel megsértették a gyermekmunkára vonatkozó szigorú német törvényeket.

„A koncert alkalmával a William nevű gyermek legalább 30 percig tartózkodott a színpadon, az együttes többi tagjával együtt zenélt és énekelt, sőt saját dalt adott elő. A társulat ezzel megsértette a fiatalkorúakat védő német munkaügyi jogszabályt”

- indokolta a büntetést pénteken a hassfurti közigazgatási bíróság.

A főleg Európában, különösképp Németországban népszerű folkegyüttes 2019 nyarán egy este Frankföldön, az eberni Eyrichshof kastélyban adott szabadtéri koncertet, amelyen a kisfiú egy gyermekgitáron játszva elénekelte a What a Wonderful World című számot. Szőke haját lófarokba kötötték, a fellépők közül egyedüliként fejhallgatót viselt, vélhetően a zajártalom elleni védekezésül.

Egy korabeli sajtótudósítás szerint

„a több mint kétórás koncert szünet előtti fénypontja volt a What a Wonderful World című dal előadása, amikor a kis William gyermeki hangjával könnyeket csalt a közönség szemébe”.

Az apa, a 39 éves Angelo Kelly közölte, hogy fellebbezni fog és minden lehetséges jogi eszközzel harcolni fog az ítélet ellen. A zenész hangoztatta, hogy gyermekei jóléte a legfontosabb számára és soha nem kötelezték színpadi szereplésre Williamet.

„Valahányszor színpadra lépett, a saját akaratából tette” – mondta.

William a legfiatalabb Angelo Kelly öt gyermeke közül.

A német jogszabályok tiltják a 15 éven aluliak foglalkoztatását. Három-hatéves gyermekek akár napi 2 órán át is felléphetnek zenei előadásokon vagy ilyenek próbáin, de csak a hatóságok kivételes engedélyével, csak 8 és 17 óra között. A kis William 20.20-ig volt a színpadon a bíróság megállapítása szerint.

Korábban 5000 euró bírságot róttak ki Angelo Kellyre, a bíróság ezt csökkentette 3000 euróra. A bíró szerint az eset tipikus példája volt a gyermekmunkára vonatkozó jogszabályok kijátszásának, ráadásul William „függőségi viszonyban” állt apjával.

Borítókép: a Kelly Family egy 2019 januári koncerten Berlinben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!