Járvány

2020.03.04. 07:00

Nagyot bukhat a filmpiac a koronavíruson

Bár tavaly rekordévet zárt a globális filmpiac, a koronavírus-járvány miatt a szakértők szerint hetekre vagy hónapokra jelentősen visszaeshet a mozik látogatottsága, ami a becslések alapján máris akár ötmilliárd dolláros (1517 milliárd forintos) bevételkiesést jelenthet világszerte.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Syda Productions

A The Hollywood Reporter szerint 2019-ben a mozik globális bevétele 42,5 milliárd dolláros (csaknem 13 ezer milliárd forintos) rekordot állított be, ebből az Észak-Amerikán kívüli bevételek 31,1 milliárd dollárra (9500 milliárd forintra) rúgtak, ami szintén nemzetközi rekord. A Kínában kezdődött koronavírus-járvány miatt azonban az ázsiai országban számtalan mozi zárt be, emellett Dél-Koreában, Olaszországban és Japánban, a világ harmadik legerősebb filmpiacán is zuhant a mozik látogatottsága.

Egyes elemzők azzal számolnak, hogy a koronavírus (COVID-19) okozta járvány legalább ötmilliárd dolláros veszteséget okozhatott a visszaesett jegyeladások és a járvány miatt késlekedő produkciók miatt. Ez a becslés megdőlhet, ha további fontos piacokon, köztük az Egyesült Államokban is kitör a járvány, ahol egyelőre még csak mintegy száz megerősített megbetegedést tartanak nyilván.

A világ második legnagyobb mozihálózatával rendelkező Kínában 70 ezer filmszínházat zártak be a járvány miatt, és a korlátozás érzékenyen érinti a hollywoodi és helyi stúdiók bevételeit, továbbá a tervezett bemutatókat is.

Elemzők szerint a kínai veszteség február végére elérte a kétmilliárd dollárt vagy még ennél is többet. A multiplexekben várhatóan a következő hetekben vagy akár hónapokban sem tér vissza a szokásos nagyüzem.

Dél-Koreában, amely a világ ötödik legnagyobb mozis piaca, az előző évihez képest a hétvégén 80 százalékkal csökkent a jegybevétel. Egy helyi forgalmazó úgy fogalmazott: a mozik ugyan nyitva vannak, de akár be is zárhatnának. Februárban a dél-koreai mozis bevételek csaknem 70 százalékkal estek vissza.

Olaszországban a becslések szerint az ország mozijainak fele zárt be, az átmenetileg szünetelők mind az ország járványtól érintett északi térségében találhatók.

A mozis bevételek 44 százalékkal estek vissza a bezárások miatt a járvány ottani kitörésének első hétvégéjén. Az előző évi hasonló időszakhoz képest az elmúlt hétvégén 76 százalékkal volt kevesebb a jegybevétel. Az olasz mozis ágazat tavaly kiemelkedően jó évet zárt, és a járvány megjelenése előtt és januárban még 22 százalékkal magasabb volt jegybevétel.

Japánban, ahol hétfőn több mint 900 megbetegedést regisztráltak, szintén jelentős hatása lehet az ágazatra a járvány kitörésének. Helyi illetékesek már az elmúlt hétvégére is 10-15 százalékos visszaesést becsültek, bár a hivatalos adatok a The Hollywood Reporter szerint még nem állnak rendelkezésre.

A koronavírus gazdasági hatása és a vírus miatti félelem még a legjobb forgatókönyvek szerint is komoly következményekkel jár. „A filmek és a legtöbb produkció jól teljesít kedvező gazdasági helyzetben, és még jobban, ha romlik a gazdaság. De ilyenkor is előfordulhat vis maior. Ha az emberek elkerülik a tömeges összejöveteleket, az befolyásolja a mozik látogatottságát és a produkciókat is ”- mondta a hollywoodi lap egyik forrása. „Ennek hatása globálisan is észrevehető lesz és növekszik. Az Egyesült Államokban is gyorsan megváltozhat a helyzet” – fűzte hozzá az elemző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában