több nő vádolja

2020.02.27. 12:00

Lemondták Plácido Domingo két fellépését a zaklatási botrány miatt

Május 14-én lépett volna színpadra a Teatro de la Zarzulában, azon a napon és azon a helyszínen, ahol ötven évvel ezelőtt debütált a spanyol fővárosban.

(FILES) In this file photo taken on August 28, 2019 Spanish tenor Placido Domingo performs during his concert in the newly inaugurated sports and culture centre 'St Gellert Forum' in Szeged, southern Hungary, on August 28, 2019. - Spain ministry has cancelled Placido Domingo's participation in Madrid show, on February 26, 2020. Domingo, who is facing multiple allegations of sexual harassment, apologised for "the hurt" caused to his accusers, saying he accepted "full responsibility" for his actions. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

A nemzeti előadó- és zeneművészeti intézet (Inaem) és a kulturális minisztérium közös közleményében hangsúlyozta: a döntéssel „szolidaritást vállal az érintett nőkkel”, és elutasítja „a zaklatás minden formáját, a visszaélésszerű magatartást és a dominancia kifejezését”.

A tervek szerint a 79 éves művész Federico Moreno Torroba: Luisa Fernanda című művében szerepelt volna, másnap pedig ő vezényelte volna ugyanezt az előadást.

A tenor május 9-től a madridi Teatro Real Traviata előadásának meghívott művésze. Az operaház közölte: elkérik az amerikai zeneművészek céhének (AGMA) jelentését a zaklatási ügyekben folytatott vizsgálatról, és annak ismeretében döntenek a produkció sorsáról.

A spanyol média kedden számolt be arról, hogy

az AGMA hat hónapos vizsgálatának eredményeként megállapította a spanyol tenor „nem megfelelő viselkedését”, amely a „flörtöléstől a szexuális utalásokig” terjedt a munkahelyen kívül és belül egyaránt.

A jelentés közzététele előtt Plácido Domingo közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben.

„Szeretném ha tudnák, hogy valóban sajnálom a fájdalmat, amit okoztam, és teljes felelősséget vállalok cselekedeteimért” – idézte több helyi sajtóorgánum a 79 éves tenortól kapott dokumentumot.

Mint írta, most már érti, hogy néhány nő félt őszintén kifejezni magát vele szemben tartva attól, hogy az karrierjét negatívan érintené. „Noha ez sosem volt szándékom, senkinek sem kellene így éreznie magát” – fűzte hozzá.

Plácido Domingo közleményében hangsúlyozta: elkötelezett amellett, hogy pozitív változás menjen végbe az opera világában, és senkinek se legyen ilyen tapasztalata.

Az operaénekes ellen azután kezdődtek vizsgálatok különböző szakmai szervezetekben és intézményekben, hogy tavaly augusztusban az AP amerikai hírügynökség közölte:

nyolc operaénekesnő és egy balerina még az 1980-as években elkövetett szexuális zaklatással és szexuális töltetű illetlen magatartással vádolta meg Domingót.

Plácido Domingo akkor rendkívül zavarba ejtőnek és pontatlanul megfogalmazottnak nevezte a vádakat. „Mindig azt hittem, hogy valamennyi kapcsolatom és viszonyom egyetértésen alapult” – fogalmazott.

A botrány kipattanását követően a sztár kolléganőitől érkezett bejelentések száma húsz fölé növekedett, több amerikai fellépését is visszamondták különböző operaházak és zenekarok.

A tenor októberben lemondott a Los Angeles-i Opera főigazgatói posztjáról, amelyet 2003 óta töltött be, arra hivatkozva, hogy az őt ért vádak ellehetetlenítették ottani munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában