tökéletes átváltozás

2019.09.02. 10:26

Joaquin Phoenix élete egyik legjobb alakítását nyújtja a Jokerben

Jokert korábban Jack Nicholson és Heath Ledger is emlékezetesen játszotta el a Batman-filmekben, de a rejtélyes karaktert ezúttal önálló eredetfilmben akarták bemutatni az alkotók.

Forrás: AFP/Geisler-Fotopress

Fotó: Dave Bedrosian

Élete egyik legjobb alakítását nyújtja az első kritikák szerint Joaquin Phoenix a Joker című filmben, amelyet szombaton mutattak be a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában.

A hetvenes-nyolcvanas években Gotham Cityben játszódó film a Batman-képregények főgonoszának, Jokernek az eredettörténete. A Batman-filmekhez képest kis, mintegy 55 millió dolláros (17 milliárd forintos) költségvetésből készült produkciót a Másnaposok-trilógiát forgató Todd Phillips rendezte, és a forgatókönyvet is ő írta Scott Silverrel, aki eddig egyebek mellett a 8 mérföld és a Viharlovagok szkriptjét jegyezte.

Jokert korábban Jack Nicholson és Heath Ledger is emlékezetesen játszotta el Batman-filmekben, de a rejtélyes karaktert ezúttal önálló eredetfilmben akarták bemutatni az alkotók. Phoenix, aki a The Hollywood Reporter szerint „még sohasem játszott jobban” a történet szerint a recesszió sújtotta Gothamben él az anyjával, és miközben arra vágyik, hogy egy nap híres stand-upos legyen, felbérelhető bohócként tengeti napjait. Mentális, pszichés problémái miatt sok nehézséggel kell megküzdenie, és nem találja a helyét az erőszakos, kegyetlen társadalomban. A film a bohóc Arthur Fleck érzelmi és mentális átváltozását ábrázolja Jokerré.

A szerepre való felkészülés komoly fizikai megpróbáltatást is jelentett Phoenix számára, aki a film kedvéért rengeteget fogyott. A színész a film velencei sajtóértekezletén elmondta: a fogyás pszichésen is hatással volt rá. „Az ember tényleg kezd megőrülni, amikor ilyen sokat veszít a súlyából ennyire rövid idő alatt”- mesélte.

Phoenix arról is beszélt, hogy bár nyolc hónapig készült a szerepre, a forgatáson, egészen az utolsó napig tartott az a folyamat, amellyel ezt a titokzatos karaktert felépítették. Hozzátette: nem akarta, hogy egy olyan pszichopata bűnöző képe alakuljon ki, akit egy pszichiáter könnyedén be tud sorolni valamelyik kategóriába.

A film további sztárszereposztásában Robert De Niro egy népszerű tévés műsor vezetőjét alakítja, Zazie Beetz pedig Arthur szomszédját, egy egyedülálló anyát.

Phillips elmondta, hogy nem volt könnyű dolga, amikor meg kellett győznie a DC képregénykiadót és a Warner Bros. stúdiót, hogy zöld utat kapjon a film, de végül sikerült, és teljesen szabad kezet kaptak, hogy megvalósíthassák, amit akartak.

A rendező arra is kitért, hogy nagyon óvatosan bántak az erőszak ábrázolásával a filmben. Nem akartak elrugaszkodni a valóságtól, így aztán amikor valóban erőszakra kerül a sor, az „olyan, mintha gyomorba vágnák az embert”.

A Joker a versenyprogram 21 filmje között verseng a 76. Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díjáért. A nemzetközi filmmustra szeptember 7-én ér véget.

A filmet október 3-tól játsszák a magyar mozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!