jubileum

2019.08.08. 15:07

Ötven éve készült a Beatles ikonikus Abbey Road-i fotója

Több száz Beatles-rajongó gyűlt össze csütörtökön a londoni Abbey Roadon, ahol napra pontosan 50 éve készült a Beatles együttes ikonikus fotója arról, amint átkelnek az EMI zenekiadó stúdióinak otthont adó utca zebráján.

Fotós: dpa Picture-Alliance/AFP

A John Lennont, Paul McCartneyt, George Harrisont és Ringo Starrt ábrázoló fotó Abbey Road című albumuk borítójához készült.

Iain Macmillan skót fotós csupán hat felvételt készített a zebrán átkelő zenészekről, ezekből az ötödiket használták fel az 1969. szeptember 26-án megjelent lemezhez, amely az együttes 11. stúdióalbuma volt.

A fotón Lennon egy fehér öltönyt visel, Ringo Starr feketét, Paul McCartney mezítláb gyalogol és cigarettát tart a kezében. George Harrison kedvenc kék farmeröltözékét öltötte fel aznap. Az északnyugat-londoni utcán a háttérben egy Volkswagen Bogár parkol.

Az album, amelyet a Rolling Stone magazin olvasói 2009-ben a Beatles legjobb albumának szavaztak meg, az egyetlen olyan eredeti brit kiadás, amelynek borítóján sem az együttes nevét, sem az album címét nem tüntették fel.

Ez volt a Beatles utolsó albuma, amelyet közösen készítettek, és mindegyik „gombafejű” szerzett dalt a lemezre.

Alig egy évvel a lemez megjelenése után az együttes felbomlott. A stúdiók, amelyek később az Abbey Road nevet kapták, és a zebra 2010-ben örökségvédelmi státuszt kapott a brit kormánytól.

A csütörtökön összegyűlt Beatles-rajongók újrajátszották a híres felvételt a háttérben egy Volkswagen Bogárral.

Borítókép: egy kiállításon is látható az ikonikus fotó a Halle Saale-i Beatles Múzeumban, amely egy kis magángyűjteményként kezdődött 1964-ben Kölnben, ma pedig a Beatles legszélesebb gyűjteménye országos szinten

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!