a #MeToo margójára

2019.04.11. 15:15

A bíróság kimondta: nem szexuális ragadozó Geoffrey Rush

Az ausztrál színész megnyerte az ellene indított rágalmazási pert.

Sydney, 2019. április 11. Geoffrey Rush ausztrál színész nyilatkozik a felesége, Jane Menelaus (b) társaságában a sydneyi Daily Telegraph újság kiadója és hírlapírója ellen indított rágalmazási perének ítélethirdetése után Sydneyben 2019. április 11-én. Egy sydneyi bíróság az Oscar-díjas Rushnak adott igazat, akit az újság azzal vádolt meg, hogy helytelen szexuális magatartást tanúsított Eryn-Jean Norvill színésznõvel szemben. MTI/EPA/Peter Rae

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Peter Rae

Geoffrey Rush ausztrál színész csütörtökön rágalmazási pert nyert egy ausztrál lap ellen. A bíróság egyelőre 850 ezer ausztrál dollár (173 millió forint) kártérítést ítélt meg neki – írja a BBC hírportálja.

Az Oscar-díjas színészről 2017 decemberében jelent meg a sydney-i Daily Telegraph újságban egy cikk, amely azt állította, hogy 2015-ben a Sydney-i Színházi Társulat Lear király-előadásának idején helytelen szexuális magatartást tanúsított Eryn Jean Norvill színésznővel szemben.

Rush azonnal tagadta a gyanúsítást és beperelte a lapot rágalmazásért, mert mint keresetében írta, a cikk „perverz szexuális ragadozóként állította be”.

A szövetségi bíróság döntése értelmében a News Corp. médiavállalat ausztrál részlege és Jonathon Moran újságíró cikksorozata nem támasztotta alá kellőképpen a 67 éves színész elleni vádak igaz voltát.

A bíróság döntése szerint Geoffrey Rush további kártérítésre is jogosult, amelynek összegét később határozzák meg. „Ez minden szempontból a teljesen meggondolatlan, szenzációhajhász újságírás legrosszabb példája volt” – jelentette ki Michael Wigney bíró. A News Corp. egyelőre nem reagált a sydney-i bíróság döntésére.

Rush eredetileg 25 millió ausztrál dollár kártérítést követelt, mert – mint korábban fogalmazott – a karrierjét „helyrehozhatatlanul megtépázták” az újságban megjelent állítások.

Rush 1997-ben kapta meg a legjobb színész Oscar-díját a Ragyogj! című filmért, és további három Oscar-jelölése is van. Sokan A Karib-tenger kalózai című népszerű mozis sorozat Barbossa kapitányaként ismerik.

Borítókép: Geoffrey Rush nyilatkozik felesége, Jane Menelaus (b) társaságában rágalmazási perének ítélethirdetése után Sydneyben, 2019. április 11-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában