ENSZ-különmegbízott

2018.06.17. 13:56

Szíriai menekülteket látogatott meg Angelina Jolie

Szíriai menekülttábort látogatott meg iraki körútja során vasárnap Angelina Jolie, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja.

MOSUL, IRAQ - JUNE 16: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "ANDREW MCCONNELL / UNHCR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) US actress and the UN refugee agency UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) Special Envoy Angelina Jolie (L) chats with residents on needs of people and reconstruction works during her visit in Iraq’s northern city of Mosul on June 16, 2018. Andrew McConnell / UNHCR / Handout / Anadolu Agency

Forrás: UNHCR / Hando / ANADOLU AGENCY/AFP

Fotó: Andrew McConnell

A hollywoodi színésznő családokkal beszélgetett a Domiz-táborban, ahol mintegy 33 ezer ember él. Látogatásával az volt a célja, hogy felhívja a világ figyelmét a helyzetükre, és nagyobb támogatást szerezzen számukra.

Jolie előző nap Észak-Irak legnagyobb városában, Moszulban járt, amelyet az iraki erők tavaly foglaltak vissza az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettől. Ott is családokkal beszélt, és az UNHCR által rendelkezésre bocsátott fotók és videofelvétel tanúsága szerint sétát tett a város nyugati részében, a romos házak között.

„Amióta az ENSZ-nél dolgozok, nem jártam még olyan súlyos károkat szenvedett helyen, mint Moszul. Itt az emberek mindent elveszítettek, nyomorognak. Nem jutnak gyógyszerhez, kevesek jutnak vezetékes vízhez, alapvető szükségleti cikkekhez. Arra kérem a nemzetközi közösséget, ne felejtse el Moszult, és tegyék meg az erőfeszítéseket az újjáépítésre!” – mondta az UNHCR közleménye szerint.

Angelina Jolie 2001 óta dolgozik az ENSZ-szervezetnél, most ötödször jár Irakban, volt már Kenyában és Kambodzsában. Menekülttáborokat látogatott meg ezeken a helyeken.

Borítókép: AFP / ANADOLU AGENCY / Hando / UNHCR / Andrew McConnell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!