díjeső

2018.02.04. 15:42

A holtak világában játszódik a leginkább Oscar-esélyes animációs film

A Coco című alkotás nyerte el tegnap az Annie-díjat, amelyet az egyik legjobb Oscar-barométernek tartanak.

Coco 2017 Real Lee Unkrich et Adrian Molina. Collection Christophel © The Walt Disney company

Az Oscarra is jelölt Disney-Pixar-produkció, a mexikói halottkultusz alapján készült családi animáció 11 jelölést váltott díjra a 13-ból, a legjobb animációs film mellett elnyerte egyebek közt a legjobb rendezésért, a legjobb forgatókönyvért és a legjobb effektusokért járó díjat is.

A második legtöbb, 10 kategóriában jelölt kanadai-ír-luxemburgi produkció, A kenyérkereső, amely egy 11 éves afgán kislány történetét dolgozza fel az ultrakonzervatív tálib uralom alatt, a legjobb független animációs filmnek járó Annie-díjat nyerte el.

A legjobb animációs filmnek járó fődíjért a Coco mellett a Verdák 3, az Alsógatyás Kapitány: Az első nagyon nagy film, a Gru 3 és a Bébi úr versengett.

A Nemzetközi Animációsfilm-társaság (ASIFA) kaliforniai szervezete által évente 36 kategóriában odaítélt Annie-díjakat az animációs Oscar-díjak megbízható előrejelzőjének tartják. Az elismeréseket 45. alkalommal osztották ki.

Újabb díjat zsebelt be Guillermo del Toro filmje is

A víz érintése című fantasy kapta az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) fődíját a szombat esti Los Angeles-i gálán, és ezzel tovább nőttek a szokatlan tündérmese esélyei arra, hogy elnyerje a filmvilág legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat, amelyre majdnem rekordszámú, 13 kategóriában jelölték.

A mexikói Guillermo del Torónak a hidegháború idején, egy amerikai kormánylaboratóriumban játszódó felnőttmeséje egy süketnéma takarítónő és egy halember különös viszonyáról szól.

Az amerikai filmes és televíziós rendezők egyletének díja megbízható Oscar-barotméternek számít. A DGA 70 éves történetében mindössze hét alkalommal fordult elő, hogy nem a DGA-díjas alkotás nyerte el a később odaítélt Oscart.

Az Oscar-díjakat idén március 4-én adják át.

Borítókép: Részlet a Coco című animációs filmből. THE WALT DISNEY COMPANY / COLLECTION CHRISTOPHEL /AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!