császári botrány

2018.02.06. 18:46

Anyagi vita miatt halaszthatják el a japán hercegnő esküvőjét

Az efféle lépés a szigetországban igen ritka, esküvőt eddig ugyanis jellemzően csak természeti katasztrófa, például földrengés miatt halasztottak el.

FILE : Princess Mako (R), the eldest granddaughter of Emperor Akihito and Empress Michiko, and her fiance Kei Komuro (L), former university classmate, attend a press conference to announce their engagement at Akasaka Detached Palace in Minato Ward, Tokyo on Sep.3, 2017. The Imperial Household Agency announced that the events related to engagement of Princess Mako and Komuro will postpone to 2020 from this year. ( The Yomiuri Shimbun )

A császári udvar hivatala nagy meglepetést keltve azt jelentette be kedden, hogy a 2018 tavaszára tervezett formális eljegyzést és az őszre tervezett esküvőt 2020-ra halasztották, mondván: nincs elég idő a szükséges előkészületekre.

A 26 éves Mako hercegnő – Akisino herceg lánya, az agg Akihito császár legidősebb lányunokája, – szeptemberben jelentette be, hogy öt éve együtt jár Komuro Keivel, egy jokohamai közrendű diáktársával, akivel a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen ismerkedett meg. A hagyományos eljegyzési szertartás időpontját 2018. március 4-re, a menyegzőét november 4-re tűzték ki.

A császári hivatal illetékese, Kacsi Takaharu kedden hangsúlyozta: a halasztás „nincs semmiféle összefüggésben bulvármagazinok cikkeivel, és változatlan a fiatalok szándéka az egybekelésre”.

A hercegnő közölte, hogy amikor a sajtóhíresztelések hatására bejelentették eljegyzésüket és egybekelési szándékukat, „elsiették a dolgokat”, „mélyebben és konkrétabban el akarnak gondolkodni a házasságról”, és több időre van szükségük arra, hogy felkészüljenek az esküvőre és az azt követő időre. Sajnálkozását fejezte ki a halasztás miatt, amelynek oka „az éretlenségük”.

A hercegnő – akit a hivatal közleménye idézett – azt mondja, azért halasztották 2020-ra az egybekelést, hogy „olajozottan túllegyenek a császári család számára fontos ceremóniák sorozatán”, ami alatt nyilvánvalóan főleg a 84 éves Akihito császár 2019. április 30-ikára kitűzött lemondása értendő.

Szokatlan Japánban, hogy egy uralkodóházi frigyet úgy halasszanak el, hogy annak oka nem természeti csapás. A jelenlegi uralkodó apjának, Hirohito császárnak az esküvőjét 1923-ban a Tokiót és környékét romba döntő nagy földrengés miatt halasztották későbbre.

Japán társasági magazinok szerint anyagi természetű vita támadt a vőlegény édesanyja és annak a fiatalember jogi tanulmányait finanszírozó volt élettársa között. A férfi visszaköveteli a 4 millió jent (9,2 millió forint), amelyet állítása szerint kölcsönbe adott, az anya szerint viszont a pénzt adományként kapták.

Bár az udvari hivatal vezetője tagadja az összefüggést a vőlegény családját érintő pénzügyi vitával, a hivatal más, meg nem nevezett tisztségviselői szerint ha igazak a hetilapokban közöltek, akkor nem lehet más oka a halasztásnak, „ilyen körülmények között még egy közember is kétszer megfontolná, hogy férjhez adja-e a lányát”.

Borítókép: A leendő hercegi pár, Mako hercegnő és Komuro Kei (j-b) POOL FOR YOMIURI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN /AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában