Alexander testvért kapott

2017.09.04. 15:40

Megszületett a legifjabb svéd herceg

Nagyapja, XIV. Károly Gusztáv király hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a svéd királyi család csütörtökön született legfiatalabb tagja a Gabriel nevet kapta és hozzá hercegi címet.

A király a hétfői kabinetülésen jelentette be, hogy a gyermek a Gabriel mellett a Károly és a Walther nevet is viseli és ő lett Dalarna hercege. Ez a cím tisztelgés az újszülött édesanyja, Zsófia hercegné előtt, aki a Stockholmtól északnyugatra fekvő tartományból származik.

A Károly név hagyományosan öröklődik a királyi családban, a Walther pedig a német származású Szilvia királyné apjának neve volt.

A csütörtökön világra jött királyi sarj Károly Fülöp herceg és Zsófia hercegné második fia. Első fiuk, Alexander 2016-ban született.

A 38 éves Károly Fülöp 2015 júniusában vette el a 32 éves korábbi modellt, Sofia Hellquvistet. A házasság révén felesége Varmland hercegnője lett.

Károly Fülöp a negyedik a trónöröklési sorban, az első a nővére, Viktória koronahercegnő, a második és harmadik helyen pedig Viktória két gyermeke áll.

Svédországban 1980-ban változott meg a trónöröklés: azóta az uralkodó legidősebb örököse – tekintet nélkül a nemére – örökli a koronát.

(Borítóképünkön Károly Fülöp svéd herceg, Zsófia hercegné és első fiuk Alexander. Forrás: AFP / RoyalPress / DPA / Albert Nieboer)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!