Lakberendezés

2010.04.20. 10:14

Épületfestő kerestetik!

Itthon még nem túl ismert műfaj az architekturális vetítés, de példáit láthattuk már annak, mennyire látványos is egy zenével komponált, az adott épület architekturájával összhangban elkészített mozgókép, amelyet óriás fényerejű projektorokkal vetítenek az épületre.

BAMA

Más technológián alapuló, állóképes kezdeményezésekkel korábban már lehetett Budapesten találkozni (például a Deák téren és az Erzsébet hídon), de a kortárs vizuális kultúra egyik legfiatalabb megjelenítési formája, azaz a mozgóképes, óriás felbontású 3d animációk műfaja hazánkban még viszonylag ismeretlen.
A szórakoztatás e válfaja világszerte nézőcsalogató eseménynek számít. Külföldön az ilyen és hasonló jellegű vetítések népszerűsége, a kreatív tartalmakból eredő lehengerlő látványnak és a monumentalitásnak köszönhetően, egyre nő – ilyen volt a dubai Pálma-sziget hivatalos avatóünnepségéhez készített vetítés is.

Az architekturális vetítéssel foglalkozó hazai első számú cég, a Visualpower Kft. most pályázatot hirdet animáció és mozgókép készítőknek. A Paint up! Visualpower virtuális-épületfestő versenyen bárki részt vehet, aki ki szeretné próbálni az architekturális vetítés műfaját.
A Magyar Nemzeti Galéria „B” épületének Hunyadi udvar felőli középső homlokzatához illeszkedő, 3 perces, zenei aláfestéssel komponált pályaműveket (animáció, videó, montázs stb.) 2010. május 21-ig kell eljuttatni a kiírónak. A verseny döntőjét a legjobb 12 pályamű bemutatásával június 19-én a Magyar Nemzeti Galéria Múzeumok Éjszakáján rendezik meg.

A pályázat célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen azoknak az alkotóknak, akik nyitottak a kortárs vizuális kultúra olyan alternatív irányzatában való megmérettetésre, mint a virtuális-épületfestés, illetve hogy az egyedi, óriás fényerejű projektorok segítségével alkalmat biztosítson e különleges műfaj gyakorlati kipróbálására, a kreatív, művészi tartalmak közönség előtti megjelenítésére
A pályázatban szakmai segítőtárs az architekturális vetítéseiről ismert világhírű Bordos.ArtWorks művészcsoport, az ő nevükhöz fűződik többek között a már említett dubai ünnepség látványa.

Videó és kedvcsináló a Lakáskultúra oldalán >>>
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!