Kultúra

2008.12.17. 08:26

Adventi előkészületek - Képgalériával

A hideg beálltával elkezdődött az adventi időszak is. A karácsony előtti negyedik vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát, ezután minden héten 1-el többet s szenteste eljövetelekor már mind a 4 kisgyertya ég az adventi koszorún.

Bene Bence és Baráth Tamás 7.c

De miért is tartjuk meg ezt az ünnepet? Mit is jelent az advent szó? Mi az az adventi koszorú?   
 
Advent első vasárnapját a keresztény egyházi év első napjának számítjuk. Ez az ünnepünk mozgóünnep, azaz nem állandó az időpontja, de nov. 27. és dec. 3. közé esik. 2006-ban pont dec. 3-ra esett, így a negyedik adventi vasárnapot dec. 24-én ünnepeltük. 

Az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésből ered, melynek jelentése „Úr eljövetele”. Régebben egyes vidékeken ezt az időszakot „kisböjtnek” is nevezték.               

Az adventi koszorú általában fenyőágból készített, kör alakú koszorú. Erre 4 gyertyát helyeztek, melyekből katolikus körökben 1 rózsaszínű és 3 lila. A meggyújtott gyertyák számának gyarapodása szimbolizálja a növekvő fényt, melyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Mind a három szín 1-1 fogalmat jelképez: hit, remény, szeretet, öröm. A katolikusok még 1-1 személyt, közösséget is tulajdonítanak nekik.
        
November 30-án Kecskemét főterén óriási adventi koszorút állítottak, melynek első gyertyáját meggyújtva megkezdődött az adventi időszak.
        
                                                                                                       

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!