Kultúra

2016.12.19. 11:34

A mese ezúttal felnőtteknek szól

Felnőtteknek szóló mesekönyvet mutattak be a napokban a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Hörömpő Andrea szegedi írónő „Mert én látlak Téged” című kötetét a félegyházi művésztanár Tarjányi Xénia illusztrálta.

Vajda Piroska

A jogász végzettségű írónő harmadik könyve a napokban látott napvilágot. Egy olyan mese, amely az előző életekről, lélektársakról, a feltétel nélküli szeretetről, a hűségről, az időről, és az élet lényegéről szól. Hörömpö Andrea első két könyvében is hasonló témákat feszeget: az elfogadásról, az elengedésről, a nehézségek megéléséről ír saját tapasztalatai alapján. – Nem hiszek a véletlenekben. Hiszem azt, hogy aminek meg kell történnie, az megtörténik. Ha valakivel a dolgom van, azzal találkozok – vallja az írónő, aki szerint Tarjányi Xéniával sem vétetlenül találkoztak. Ezt bizonyítja, hogy Andrea meséje és Xénia festményei tökéletesen kiegészítik egymást.

Tarjányi Xénia művésztanár kisgyermekkora óta rajzol és fest. Hamar rájött, hogy a rajzolás több számára, mint egyszerű hobbi. A gimnáziumban kezdett el komolyabban foglalkozni ezzel. Tizenhét évesen megnyert egy nemzetközi rajzpályázatot, amelynek díja kéthetes franciaországi út volt. Ez inspirálta arra, hogy a későbbiekben is a rajzolással foglalkozzon. Jelenleg rajz-történelem szakos tanárként dolgozik a kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskolában. – A legfontosabb számomra, hogy átadjam és megismertessem a gyerekekkel az alkotásban rejlő önkifejezési lehetőségeket, hogy felfedezzék az alkotás örömét, bátran merüljenek el saját fantáziavilágukban és vessék azt papírra – vallja Xénia, aki kicsiknek és nagyoknak egyaránt tart alkotó-önkifejező foglalkozásokat, amelyek segítik a személyiségük fejlődését.

Tarjányi Xénia alkotásait több önálló és csoportos kiállításon megismerhette már a közönség. De számos könyvillusztrációt is készített már. Xénia illusztrálta például a Pozitív gyerek vagyok című megerősítéseket tartalmazó gyerekeknek készült kártyajátékot is. – Amikor az illusztrációkat készítem megszűnik számomra a külvilág, csak a történetre koncentrálok és olyankor közelebb kerülök saját belső világomhoz is – nyilatkozta lapunknak a művésztanár, akit idén júniusban kért fel dr. Hörömpő Andrea harmadik könyvének illusztrálásra. A történet egy igazi mesevilágba kalauzol el bennünket, felnőtteket. A hozzá készült alkotások a nyári szünet alatt születtek meg, akár egy gyöngysor – tette hozzá Xénia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!