Kultúra

2016.10.07. 16:29

Újra faggatták a Tételhegyet

Címkék#solt

A szokásostól eltérően idén nem nyáron, hanem szeptember folyamán dolgoztak régészek a solti Tételhegyen és környékén.

Popovics Zsuzsanna

Három hétig tartott az ásatás. A Castrum Tetel Program keretében 2005 óta folynak kutatások a Tételhegyen és környékén.
– A nyári szünidőben egy solti diákcsoportot is be szerettünk volna vonni a munkálatokba, végül is erre akkor nem kerülhetett sor. Mivel iskolaidőben zajlott az idei ásatási szezon, a solti iskolások rendszeresen kilátogattak hozzánk, sőt, még a hartai általános iskolából is fogadtunk vendégeket – mondta el lapunknak Szentpéteri József kutatásvezető, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének régész munkatársa.

Idén az ásatás első részében egy korábban fellelt avar kori temető feltárásán dolgoztak a szakemberek. Az első három sír még 1951-ben került elő az Állami Gazdaság akkori központjában, ami Türr Ervin, a Magyar Nemzeti Múzeum régészének jelentéséből ismert. A pontos lelőhelyet azonban nem jelölte meg, így azt sokáig hiába keresték a kutatók. Végül 2009 őszén a Tételhegytől egy kilométerre, az egykori Pékmajor területén azonosította a temetkezési helyet Szentpéteri József, egy elpusztult artézi kút alapján. A hitelesített temetőben tavaly tíz sírhelyet tártak fel, 7–8. századi, a késő avar korszakra jellemző leletanyaggal. Idén ugyanott folytatták az ásatást, és 25 temetkezési helyet dokumentáltak. A környezet ismeretében több százra becsülik a sírok számát, így még jócskán az elején tartanak a feltárásnak.

– Az idei másik lelőhelyen, a tételhegyi régi iskola közelében olyan leletekre bukkantunk, amelyek némi meglepetést okoztak számunkra – folytatta a projektvezető. – Két éve itt egy bronzkori lelőhelyet azonosítottunk, amely fölött idén egy meglehetősen nagyméretű késő Árpád-kori ház nyomait tártuk fel a 14. században megújított agyagkemence maradványaival. Az idei szezonig főleg szegedi, piliscsabai és pécsi egyetemisták segítettek az ásatásokon. Jövőre ezen a helyszínen is szeretnénk folytatni a munkát. Úgy tervezzük, hogy tanásatás keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetem régész hallgatói is részesei lesznek majd a feltárásnak.
A kutatók bázisintézménye a Kecskeméti Katona József Múzeum volt. Emellett nagy segítséget kaptak a helyi önkormányzattól, valamint a helyi polgárőröktől, akik éjjelente és a hétvégén önként felügyelték és vigyázták az ásatási helyszínt.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Drónfelvétel a solti Pékmajorban
[/caption]

Több mint száz éve is kutatták

Nem mostanában kezdődtek a rendszeres régészeti kutatások a Tételhegyen. A Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában fellelhető húsz olyan koponya, amelyek lelőhelyéről a következő felirat igazít el: Solt, 1886. szeptember. A leltárkönyv szerint az úgynevezett Titel dombról, egy kápolna mellől származnak. Eszerint pontosan 130 évvel ezelőtt már volt ásatás a Tételhegyen. A kutatást akkor dr. Török Aurél professzor, a magyar embertan megalapítója vezette.

Popovics Zsuzsanna Drónfelvétel a solti Pékmajorban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!