Kultúra

2016.10.04. 07:40

Tisztelgő tárlat textilekkel

Címkék#Baja

Kiállítással hajt fejet szülővárosa, Baja a 80 éve született Széchenyi Lenke textilművész emléke előtt.

Kubatovics Tamás

A Nagy István Képtárban nagy érdeklődés kísérte a Munkácsy-díjas alkotó, valamint Jászberényi Matild és Kántor József - a Bajai Nagy István Művészeti Egyesület textilművészei - munkáiból válogató tárlat pénteki megnyitását.

Az esemény részben családi találkozó volt, hiszen az alkotásaival megidézett művész lánya és testvére, továbbá családjaik a világ távoli szegleteiből jöttek össze. Brent Karola éppen Ausztráliából tért haza és mondott köszönetet az édesanyja alkotásait egybegyűjtő tárlatért, ami jövő március végégig látható az intézményben. 

 

Kovács Zita múzeumigazgató köszöntőjében hangsúlyozta: az 1970-es években a csalódott iparművészek szakmájukban gyökeres változást akartak. Ezen az úton indult el a XX. századi modern magyar textilmozgalom, aminek egyik legkiválóbb képviselője volt Széchenyi Lenke. Rájött, hogy  a saját kezűleg szőtt kárpitnak más, különös, egyéni nyelvezete van.

Vedelek Norbert alpolgármester üdvözlésében kiemelte, hogy az ünnepelt művész elkerült a városból, de az Üllői úton is bajainak vallotta magát. „Az évfordulón egyszerre vagyunk büszkék és hálásak”. Ágh István költő, író ismeretségüket idézve személyes hangvételű megnyitójával emlékezett a textilművészre. 

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A megnyitót Hambalkó Eszter (fuvola) és Koós Boglárka (hegedű) produkciója gazdagította
[/caption]

Széchenyi Lenke Baján a Rudnay Körben Puskás Klára, ifj. Éber Sándor és B. Mikli Ferenc növendéke volt, a majd az Iparművészeti Főiskolán Schubert Ernő növendékeként tanult. Friss diplomásként Tarján Hédivel elnyerték a Madách Színház gobelinpályázatát, amivel nemzetközi ismertséget szerzett. Ennek köszönhetően több évet töltött Franciaországban. Hazatérése után dolgozott az Iparművészeti Vállalat Gobelin műhelyének vezetőjeként, tanított az Iparművészeti Főiskolán, 1986-ban lett
Munkácsy-díjas, 1993-as haláláig a Hungária Gobelin Kft. vezetője volt. Munkái láthatók  például a Liszt Ferenc reptéren, a Madách Színházban, illetve a soproni Petőfi Színházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!