Kultúra

2016.10.05. 07:12

Rendhagyó óra palatáblával, palavesszővel

A héten ünnepli kilencvenedik születésnapját a kecskeméti Kertvárosi Általános Iskola. A tanyai iskola 1926-os felavatásán Horthy Miklós és Klebelsberg Kuno is részt vett.

H. I.

A kecskeméti Kertvárosi Iskolát 1926. október 4-én Méheslaposi Általános Iskola néven avatta fel Horthy Miklós kormányzó gróf Klebelsberg Kuno akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter jelenlétében. Abban az időben a hírös város környékén egyszerre 28 hasonló Klebelsberg-iskola épült. A Méheslaposi eleinte egy tantermes volt, az első tanító, Sebő Antal 1932-ig egyedül tanított az iskolában. 1936-37-ben kibővítették az épületet, második tantermet építettek hozzá.

Ez a múlt, amely azonban szorosan kapcsolódik a jelenhez, hiszen az egykori épület – igaz, pár felújítás után, de – kívülről úgy néz ki, mint kilencven évvel ezelőtt. Itt most a tornaórákat tartják a gyerekeknek, a régi tetővel fedett pedagógus-lakásban pedig a fejlesztő foglalkozásokat.

– Ma mind a nyolc évfolyamon van osztály, korábban előfordult, hogy három évfolyamon is hiányzott. 200 gyerekünk van, tavalyelőtt az akkori első osztály maximális létszámmal, 32 fővel indult. Minderre nagyon büszkék vagyunk. Legnagyobb varázsunk a családiasság. Ez egy kis iskola, ahol a gyerek szem előtt van, hatalmas zöld udvarunkhoz hasonló talán nincs is a városban – adott kis betekintést mindennapjaikba Szilágyi Róbert tagintézményvezető.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Régi, az iskolához és az oktatáshoz kötődő tárgyakból, fotókból nyílt kis kiállítás a 90 éves kecskeméti Kertvárosi iskolában
[/caption]

A 90. évforduló alkalmából kétnapos ünnepségsorozatot zajlik az iskolában. Kedd délelőtt az alsósoknak és a felsősöknek is rendhagyó órát tartott egy múzeumpedagógus a 20-as, 30-as éveket felidéző miliőben, palatáblával, palavesszővel. Egykori diákok fényképeket hoztak magukkal és meséltek a régmúlt időkről, ezenkívül játékos vetélkedőt is rendeztek Klebelsbergről a hetedikeseknek. Megkoszorúzták Klebelsberg és Révész István prelátus, kecskeméti plébános közös, iskola falán elhelyezett emléktábláját is. Az egyik teremben régi, az iskolához és az oktatáshoz kötődő tárgyakból, fotókból nyílt kis kiállítás. Megtekinthető például a Méheslaposi iskola haladási naplója az 1949/50-es tanévből, és ebből például kiderül, hogy 1949. december 17-én, szombaton a gyerekek számolás órán fejben számoltak, nyelvi ismeretekből az időhatározót vették, testnevelésóra helyett olvastak, fogalmazáson pedig „Sztálin születésnapja” tematikában kellett valamit írniuk… Ugyanebben a teremben Boros Andrea természetfestő művei is megtekinthetők, a megnyitón Lévai Jánosné önkormányzati képviselő mondott beszédet, majd a nyolcadikos Hári Zsuzsanna – az előző Városi népdaléneklési verseny győztese – mutatta meg tehetségét, felvidéki népdalokat előadva. A szerdai gálaműsoron az iskola volt és jelenlegi tanítványai, művészeti csoportjai, a Műkertváros óvodásai és a helyi nyugdíjasok is fellépnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!