Kultúra

2016.10.12. 09:57

Rangos szakmai elismerés a Kodály iskola két kórusának

Címkék#Kecskemét

KÓTA-díjat adományozott kórus kategóriában a kecskeméti Kodály Iskola két kórusának, a Miraculum Gyermekkórusnak és az Aurin Leánykarnak a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének Elnöksége, a magyar zenekultúrában végzett kimagasló munkásságuk elismeréséül.

H. I.

A szövetség által alapított rangos szakmai elismerést dr. Mindszenti Zsuzsánna, a Szövetség elnöke, Liszt-díjas karnagy adta át Durányik László kórusvezetőnek egy ünnepi hangverseny keretében, amelyet október 8-án tartottak a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. A hangversenyen a díjazott Aurin be is mutatott egy szép műsort.
– A díj egyaránt rangot jelent a két kórusnak és kórusvezetőjüknek, Durányik Lászlónak. Ugyanakkor azt is üzeni, hogy ez az országos kórusmunkát koordináló szervezet nagyra értékeli azt a tevékenységet, amelyet a kecskeméti Kodály iskola évtizedek óta végez – mondta el lapunknak Alföldyné Dobozi Eszter, az iskola igazgatója.

Az persze köztudomású, hogy az iskola kórusai igen magas színvonalat képviselnek. A Miraculum gyermekkar és az Aurin leánykar a legtöbbet szereplő és versenyző kórusuk. Mint az igazgatónőtől megtudtuk, az elmúlt húsz évben 35 alkalommal örvendhettek első díjnak nemzetközi és országos versenyeken. A Miraculum például két évvel ezelőtt Wrocławból tért haza nagydíjjal, az Aurin pedig egyebek mellett büszke lehet Príma díjára, olimpiai bajnoki címére. E két kórus tagjai számtalanszor énekeltek államfők előtt, sőt különböző uralkodói házakból származók (például a norvég király, Károly herceg) látogatásain, többször léptek fel a Zeneakadémián, a MÜPÁ-ban, a Vajdahunyad várában, a Nemzeti Galériában. Emlékezetes az amsterdami Concertgebauwban való szereplésük is, amikor Fischer Iván vezényletével Mahler V. Szimfóniájának előadásában közreműködtek. 

Vannak olyan kortárs zeneszerzők, akik egy-egy kórusművüket e két kórus tagjainak és a kórusvezetőnek ajánlották. Éneklésüket 6 CD örökíti meg. Legközelebb egyébként október 21-én, a megye ünnepi közgyűlésén lehet majd őket hallani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!