Kultúra

2016.10.20. 20:32

Megjelent a kiegészített ötvenhatos kecskeméti olvasókönyv

Címkék#Kecskemét

Az utóbbi tíz év kutatásaival kiegészítve jelent meg újra Balai F. István és Lovas Dániel '56-os olvasókönyve. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kecskeméti eseményeit bemutató, Kecskemét '56/60 című kötetet csütörtökön mutatták be a városházán.

Zs. D.

Fotó: ZsambokiDora

A bemutatón ifj. dr. Karácsonyi István, az 1956-os Emlékbizottság elnöke rámutatott: a kötet három generációnak szól. Az ''56-os események túlélői elé fiatalságuk történéseit tárja a könyv, mely megszólítja a mai középkorúakat is, mindazokat, akiknek a szüleik és nagyszüleik suttogva meséltek a dicsőséges napokról. A könyv a szerzők szándéka szerint a mai fiatalokhoz is eljut, akik így nem csak a történelemkönyvek lapjairól ismerhetik meg ''56 dicsőségét.

Lovas Dániel, a Petőfi Népe egykori főszerkesztője elmondta: ő és szerzőtársa, Balai F. István – lapunk újságírója volt – évtizedek óta dolgozik azon, hogy feltárják az ''56-os kecskeméti eseményeket. Igyekeztek minél több embert megszólaltatni, akik átélték a forradalmi napokat, és ennek egyre nagyobb a jelentősége, hiszen sokan már nincsenek közöttünk. A Kecskemét ''56/60 című kötet egy kevert műfajú, érdekes könyv, mely tartalmazza a kecskeméti eseménytörténetet, emellett viszont minden esemény köré odahelyezték a felelhető dokumentumokat, korabeli újságcikkeket, plakátokat, szórólapokat, fotókat – így alakult ki az olvasókönyvszerű összeállítás, melyből érdekes összefüggések rajzolódnak ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Lovas Dániel, Karácsonyi István és Balai F. István a könyvbemutatón
[/caption]

Lovas Dániel hangsúlyozta: a könyvben sokak munkája megjelenik, annak megszületése széleskörű összefogásnak köszönhető, emiatt pedig sok újdonsággal is szembesülhet az, aki kezébe veszi a kötetet. Mostanra az is bizonyossá vált, hogy a munka nem fejeződött be, hiszen még mindig vannak feltáratlan részei az ''56-os kecskeméti történéseknek, és még mindig érkeznek újabb és újabb információk a szerzőkhöz.

Balai F. István egy relikviával érkezett a könyvbemutatóra: Hajagos Károly egykori munkástanács vezető, ezermester ételes dobozával. Hajagos Károly a börtönben titokban tartott egy ceruzát és egy szegdarabot, amit kiköszörült a padló betonján, ezzel véste bele az ételtartóba a kecskeméti börtönben és a tököli rabkórházban raboskodó ''56-os foglyok aláírását. A szignatúrák között két smasszer neve is megtalálható, akiket Hajagos Károly kénytelen volt felvésni az ételtartójára, hiszen azok elnézőek voltak a titokban tartott ceruzával és szöggel kapcsolatban és ha visszautasította volna őket, még az ételtartót is elkobozták volna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!