Kultúra

2016.10.31. 09:36

Kicsinyített valóság a terepasztalon

A férfiak játszóterévé alakult át a hét végén a Móra Ferenc Művelődési Központ színházterme, ahol a Makett Szakkör rendezett kiállítást és tartott látványmakettezést. Láthattak az érdeklődők polgári- és harci járműveket, repülőgépeket, hajókat, történelmi figurákat, sci fi maketteket és vasútmodelleket. Hagyományőrző barátaik pedig katonai egyenruhákat mutattak be.

Vajda Piroska

Néhány hölgy tagja is van az 1995-ben alakult szakkörnek, de zömében a férfiak hobbija a makettezés – tudtuk meg Katona Istvántól a szakkör alapító-vezetőjétől. Elmondta, viszonylag kevesen hódolnak ennek a szenvedélynek, mindössze tizenkét állandó tagjuk van, és közülük is csak öten félegyháziak, a többek a környező településeken élnek, így Kecskeméten, Helvécián, Fülöpjakabon, Gátéron, Csongrádon, de van hódmezővásárhelyi tagjuk is.

István szerint azért vannak ilyen kevesen, mert nem elég közismert tevékenység a makettezés, ezért az utánpótlás biztosítása céljával rendezték meg immár harmadik alkalommal a kiállítást és a látványmakettezést. Látogatóból nem volt hiány a hét végén, remélhetőleg sokan kedvet kaptak ehhez a türelemjátékhoz – tette hozzá István, aki azt is elmondta, kisgyermekkora óta vonzódik a technikához és a történelemhez, ami szorosan összefügg a makettezéssel. Hiszen, ahhoz, hogy egy-egy harci járművet a lehető legpontosabban készítsenek el, ismerni kell annak történelmi hátterét is. A makettezés lényege, hogy minél valósághűbb legyen az alkotás. A maketteket a boltban megvásárolt készletből építik ugyan, de hogy minél élethűbb legyen, azokat legtöbbször továbbfejlesztik, kiegészítik. Persze vannak olyan makettezők is, akik makettjük minden egyes elemét maguk készítik. Mint például Török András, aki papírból készít Star Wars maketteket, de a kiállításra elhozta azt a vitorláshajót is, amelyen több mint két évig dolgozott. 

– Nagyon érdekel a középkori hajózás, gyűjtöm a korabeli tervrajzokat, de magam is tervezek hajókat – nyilatkozta lapunknak Török András, aki egyébként építész, így nem áll távol tőle a tervezés. A művelődési házban kiállított vitorláshajóját régészeti anyagok, illetve Carpaccio 15. században készült festménye alapján készítette. Mivel nagyon kevés adat állt rendelkezésére, a hajótest elkészítésénél saját logikájára hagyatkozott. A hajót a tévhittel ellentétben nem gyufaszálakból, hanem méretre vágott 1,5-2 milliméteres lécekből készítette. Hársfát, gőzölt bükköt, rétegelt lemezt és fenyőt használt hozzá. Próbált olyan faanyagokat választani, amelyek a legjobban hasonlítanak az eredetire. András jelenleg egy bizánci hajó tervezésén és építésén dolgozik. Mint mondta, szereti a kihívásokat, de a makett számára csak addig érdekes, amíg el nem készül. Utána csak mutatós porfogó. Eladni sem érdemes, mert csak eszmei értéke van, megfizethetetlen az a sok munka, amit a hajó elkészítésébe fektetett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!