Kultúra

2016.10.04. 07:33

Kettétört élet

Egy igaz ember apám, Pallagi Sándor emlékére címmel tartott előadást dr. Pallagai Mária az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Vajda Piroska

Sokan ismerték és szerették Pallagi Sándort, aki tavaly márciusban 81 évesen halt meg. Népszerűségét bizonyítja, hogy zsúfolásig telt a könyvtár előadóterme pénteken lánya, dr. Pallagi Mária történész előadásán, aki nem csak édesapjának, de valamennyi 56-os hősnek méltó emléket állított.

Pallagi Sándor Kiskunfélegyházán végezte alsó- és középfokú tanulmányait, egyetemi éveit Miskolcon töltötte. Itt érte az 1956-os forradalom, melynek aktív résztvevője, leverésének elszenvedője volt. Saját elbeszélései és sorstársai elmondása alapján, az egyetemen is a rend, a béke és a nyugalom megőrzése és minden visszaélés elhárítása vezérelte a forradalomban résztvevő egyetemistákat. Ennek ellenére 1957-től 19 hónapot töltött börtönben, de a rabságból való szabadulás sem jelentett számára valós szabadságot. Semmilyen értelemben.

A forradalom leverése után évfolyamtársai nagy részéhez hasonlóan külföldre távozhatott volna, ő azonban úgy érezte, semmi olyat nem követett el, ami miatt el kellene hagyni hazáját. Méltósággal viselte a segédmunkás éveket. Hosszú ideig ugyanis szóba sem kerülhetett, hogy befejezze az egyetemi tanulmányait, az ’56-osokat nem vették vissza. Nem csak a 19 hónap börtön sújtotta, tehetsége, karrierje a későbbiekben sem teljesedhetett ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Dr. Pallagi Mária édesapja ifjúkoráról is mesélt
[/caption]

Évtizedeken át a Villamosszigetelő- és Műanyaggyárban dolgozott mérnökként. Az alaposság, megbízhatóság, progresszív gondolkodás jellemezte. Igazgatónak is javasolták, az ’56-os múlt azonban nem bizonyult jó ajánlólevélnek. 1956 tragédiája gyötörte egész életében, de méltósággal viselte az őt ért jogtalanságokat, igazságtalanságokat, megaláztatásokat.
Igazi úr volt az életben, és az volt a teniszpályán is – vagy a kosárlabdapályán, hisz sokoldalú, kiváló sportoló volt –, amint azt egykori teniszpartnerei oly gyakran és nagy szeretettel emlegetik. Tisztessége, becsületessége, őszintesége megkérdőjelezhetetlen. Finom szellemessége, briliáns humora városszerte híres volt. Édesapám hű maradt hazájához, családjához és önmagához, mindhalálig – fogalmazott lánya, dr. Pallagi Mária.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!