Kultúra

2016.10.24. 11:21

Katonából lett festőművész

Címkék#Kecskemét

Szülei féltették a művészi pályától a nagykőrösi Németh József Pált, aki dacból katonának tanult, majd visszafordult valódi hivatása, a festészet felé. A nyugdíjas alezredes alkotásaiból Időkapu címmel kiállítás nyílt a kecskeméti Civil Klubban.

Koós Kata

Fotó: BUS CSABA

Kiállítás nyílt Németh József Pál festményeiből a kecskeméti Civil Klubban. A tárlatot Dr. Kriskó János, főiskolai docens nyitotta meg. Az ünnepségen népviseletet öltve adott nagysikerű műsort a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet három diákja: Mészáros Csenge, Borbély Hanna és Vadas Csenge énekelt népdalokat.

A nagykőrösi Németh József Pál 15 éven keresztül tevékenykedett a Kőrösi Vizuális Műhely vezetőjeként. Gyermekkora óta foglalkozik festészettel. – Amióta az eszemet tudom, festek. Gyerekkoromban még nagyon szerettem volna a lehető legpontosabban megfogalmazni a mondanivalómat, így akkoriban a realista látványvilág foglalkoztatott. Majd megtudtam, hogy mennyibe kerülnek Picasso képei, kíváncsi lettem, és elkezdtem nyitni más stílusok felé. Nagyon sok izgalmat találtam a különböző korszakokra jellemző kifejezésmódok változásaiban. Néha visszatértem a realisztikusabb látásmódhoz, más esetben pedig teljesen elmozdultam az elvont ábrázolás felé – fejtette ki a festőművész, akit szülei féltettek a művészeti pályától.

 

– Aggódtak, hogy nem nyújt majd számomra biztos kenyérkeresetet, ezért nem támogattak. Kamaszos dacból a katonai pályára kanyarodtam, de már a főiskolán rájöttem, hogy igazából nem nekem való. Szomorúságomban és dühömben, hogy nem lehetek olyan jó katona, mint a társaim, úgy döntöttem, mégis a vágyott mesterség felé fordulok – mesélte a nyugdíjas alezredes, aki olyan mesterek szárnyai alatt tanult, mint B. Mikli Ferenc és Végh András festőművészek.

Időkapu című kiállításán stílusbeli kalandozásokat is megtekinthetnek az érdeklődők. Az alkotások többségének fő témája a természet szépsége, valamint ember és táj különleges harmóniája. – A tárlat az Időkapu címet kapta egyrészt, mert elérkeztem az öregkor küszöbére, és egyfajta visszatekintés a több mint 60 év eseményeire. Másrészt egy kirándulás ihlette: a Siroki várban voltunk a feleségemmel, melynek látványa lenyűgözött. Egy röpke pillanatra mintha visszarepültem volna az időben, és akkor ugrott be a szó, mely fontos jelentést hordoz. A jelent hangsúlyozza, hiszen a múltra emlékezünk, a jövőt elképzeljük, egyedül a jelent tudjuk igazán megélni – árulta el a festőművész. 

A kiállításon bemutatott, szemet gyönyörködtetően gazdag színvilágú olajfestmények a tavalyi és az idei év gyümölcsei.  – Minden nap festek, körülbelül száz képet évente. A kiállított képek szinte mindegyikét utazások során vagy művésztelepeken alkottam – mondta Németh József Pál, aki elárulta: folyton elégedetlen saját munkáival. – Majdnem mindegyikkel úgy vagyok, hogy még szívesen festeném tovább. Aztán valahogy belenyugszik az ember, hogy most ennyire tellett – fogalmazott.
A kiállítás november 17-ig megtekinthető a Civil Klubban, munkanapokon 16 és 18 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!