Kultúra

2016.10.17. 11:48

Gazdag temetőben mentettek leleteket

Két női, ékes ékszerekben és használati eszközökben gazdag szarmata sírt tártak fel néhány napja Dusnok határában. A kalocsai Viski Károly és a bajai Türr István Múzeum munkatársai egyéb érdekességekre is bukkantak leletmentő ásatásuk során.

Kubatovics Tamás

Már az ötvenes évektől ismert volt a lelőhely, idén tavasszal a dusnoki Gerjeni Antal a kalocsai múzeumba honfoglalás kori vereteket és szarmata, zománcos díszítésű fibulát – ruhakapcsoló tűt – szolgáltatott be. Korábban csak a felszínen talált leletek árulkodtak arról, hogy valaha lakott volt a terület. A hónap elején a két intézmény régészei, valamint restaurátorai öt napon át vallatták a területet, és nem voltak eredménytelenek.
Szabóné Lantos Andrea, az ásatást vezető kalocsai és Andrási Réka, bajai régészek egybehangzó véleménye szerint a gazdag leletanyag mellett kiemelkedően fontos körülmény, hogy rabolatlan sírokat tárhattak fel. Közben bizonyossá vált, a szarmata temető alatt egy kelta telep is található.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Az egyik feltárt szarmata sír. Nézze meg a többi képet is galériánkban!
[/caption]

– Remélhetőleg a közeljövőben folytatódnak a munkálatok, s mindkét népesség nyomait sikerül teljesen feltárni. A szórványként előkerült, honfoglalás kori lószerszámok „gazdáját” is tovább kutatnánk. A lelőhely nagyon értékes ártéri terület, hiszen minimum három kultúra, népesség nyomait sikerült dokumentálni, melyek több mint ezer évre visszanyúlnak – fogalmazott Lantos Andrea.

Andrási Réka elmondta: az egyik sírból egy kiemelkedő szépségű, ép, ezüstből készült, koncentrikus körökkel díszített kör alakú tükör került elő az elhunyt jobb medencelapátján. Gyönyörű gyöngyanyag díszítette egykor az elhunyt öltözetét. A nyaklánca borostyángyöngyökből állt, mely szintén nem adatott meg mindenkinek. Karperecét kisebb méretű üveggyöngyök ékesítették. A sírból dudoros gyűrűk kerültek elő, melyeket az övre felvarrva viseltek, valószínűleg valamiféle amulett funkciót töltöttek be. A másik sírban ezüstlemezzel borított bronz fibulát találtak az elhunyt nő mellkasán, és egy érdekes, szintén bronzból készült kocka alakú dísz a nyakán, mely a nyakláncára volt egykor felfűzve.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A dudoros gyűrű
[/caption]

Különböző anyagú és formájú gyöngyök díszítették a nyakláncát, ruháját, és az oldalán elhelyezkedő kisebb tároló táskáját.
Ebből szokatlanul nagyméretű üveggyöngy került elő, illetve ép, óriási méretű kalcedon gyöngyök. Egy érdekes szokást megfigyelhettek, a kistáskába helyezték el a fülbevalópárját is. Kisebb használati eszközöket – egy orsógombot, bronztűt, egy csontnyelű kést is – tettek a sírba.


 

Kubatovics Tamás Az egyik feltárt szarmata sír. Nézze meg a többi képet is galériánkban! A dudoros gyűrű -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!