Kultúra

2016.10.29. 16:51

Ezüstkoszorús minősítés a nótázóknak

A Kecskeméti Nótaénekesek Baráti Köréből ketten ezüstkoszorús, egy tag pedig bronzkoszorús minősítést kapott az Csemadok választmányától. A magyar nóta éneklés legrangosabb minősítőversenyén elért eredmények is bizonyítják, a hirös városban egyre több az elhivatott, kiváló énekes. Az egyik ezüstkoszorút Kovács János elnök kapta, aki örömmel mesélt az eseményről.

Sebestyén Hajnalka

A magyar nóta iránti elkötelezettségüket már évek óta bizonyítják a Kecskeméti Nótaénekesek Baráti Körének tagjai. Az alapító okiratukban is megfogalmazták: céljuk, a magyar nóta népszerűsítése, továbbadása a fiatal generáció számára, az elfeledett nóták felelevenítése. Jelenleg 18 tagjuk van, de mint baráti kör, hangsúlyozzák, náluk nem kell mindenkinek színpadra lépnie. Baráti társaságként működnek, vannak tagok, akik csak a közös keddi éneklésekben vesznek részt.

A körben eddig Mészáros Piroska érdemelte ki az ezüstkoszorús, Szilvási János a bronzkoszorús minősítést, Kovács János pedig egy évvel ezelőtt kapta meg a bronzkoszorús minősítést. A közelmúltban megrendezett Magyarnóta énekesek országos versenyén a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya öttagú zsűrivel értékelte a jelentkezőket. A zsűri elnöke Tarnai Kiss László volt, az ország egyik legnagyobb magyar nóta tanítás szaktekintélye. A Kecskeméti Nótaénekesek Baráti Köre négy taggal indult a megméretésen. Suba Sára bronzkoszorús, Égető Ilonka és Kovács János ezüstkoszorús minősítést szerzett.

– A zsűri előtt egy hallgató nótát és egy csárdást kellett elénekelni. Egy ottani cigányzenekar kíséretében, amely tovább nehezítette a fellépést. Nem ismertük őket, és bejátszás nélkül kellett kezdenünk a nótázást. Ezen szereplésünk alapján döntötték el, hogy érdemelünk-e és ha igen, milyen minősítést – részletezte Kovács János. – Nagyon izgultam, ami úgy gondolom természetes. A baráti körös fellépéseink alkalmával is van bennem drukk, de most még annál is nagyobb volt. Nem szégyellem, hiszen a hazai magyar nóta legnagyobbjai, B. Tóth Magda és Tolnai András is mindig izgul. A minősítő versenyen úgy érzem, magamat adtam. Jól sikerült minden. Ezüstkoszorús minősítést vehettem át, melynek nagyon örülök. De nemcsak ennek, hanem társaim sikerének is. Könnyekig meghatódtam, amikor Sára és Ilonka is megkapta a kiváló minősítéseket.

A cél most az aranykoszorú lehetne, de Kovács János elárulta, ebben egyelőre nem gondolkodik, bár nem zárja ki, hogy jövőre megpróbálja. – Ettől a minősítéstől még ugyanaz a Kovács János maradtam, ugyanúgy énekelek. Ugyanakkor fontos visszajelzések ezek a minősítések számunkra, mert úgy gondolom, ezen lépések mentén érhetjük el valamikor, hogy Kecskemét a magyar nóta fővárosa legyen. Ez nem egy ember sikerén múlhat, hanem a nótát szeretők és magyar nótát jól éneklők egyre nagyobb tábora hozhatja el. Fontos, hogy közben tanuljunk a zsűritől és egymástól. Győri Szabó József néhai nótaénekes mellett másik nagy példaképem Tarnai Kiss László, akinek 2008-as zsűriben elhangzott szavaira ma is jól emlékszem. Sokat tanultam akkor belőle, és még ma is motiválnak tanácsai – mondta az ezüstkoszorús elnök.

Emlékműsor
A baráti kör a közelmúltban rendezte meg az idén elhunyt Látó Imre prímás és az 5 éve elhunyt Győri Szabó József nótaénekes tiszteletére megtartott emlékműsort. A fellépéseik folyamatosak, legközelebb Budapesten lépnek színpadra. Jövő márciusban pedig Izsákon tartanak emlékműsort Látó Imre tiszteletére, aki egykoron a kisvárosban született.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!