Kultúra

2016.10.19. 11:13

Emlékkiállítással és fegyverbemutatóval elevenítik fel a forradalom időszakát

Dokumentumtárlattal, különleges festmény- és emlékkiállítással, tárlatvezetéssel egybekötött előadással, fegyver- és könyvbemutatóval, valamint emlékműsorral elevenítik fel az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát Kecskeméten.

mti.hu

A programsorozatra az utóbbi tíz év kutatásaival kiegészítve jelent meg újra Balai F. István és Lovas Dániel ''56-os olvasókönyve. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kecskeméti eseményeit bemutató kötetet október 20-án, csütörtökön a városházán mutatják be.    

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával nyílik meg október 21-én, pénteken a kecskeméti Cifrapalotában az Egy nép kiáltott. Aztán csend lett című emlékkiállítás. A tárlat Rigó Erik magángyűjteményéből, Görgényi István a forradalmi eseményeket és a megtorlást titokban megörökítő műveiből válogat. A portrék és tájképek a tatabányai festőművész halála után évtizedekig egy pincében feküdtek. A lazán felkent festmények alatt a restaurálás során több mint félszáz drámai hatású művet találtak a szakemberek. A kiállításban megismerhetik a látogatók a feltárás egyes fázisait, és azt, hogy a "fedőképek" alól hogyan kerültek elő a történelmi alkotások.    

Október 22-én, szombaton zenés-verses emlékműsort rendez Kecskemét önkormányzata, az ''56-os Bajtársi és Baráti Szövetség, valamint a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének helyi szervezete a kecskeméti Katona József Színházban az 1956-os Emlékbizottság támogatásával. A fa fellobbant, a szén szerteszállt. című esten emlékező beszédet mond Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, majd kitüntetéseket adnak át.     1956 emlékezete címmel a Bács-Kiskun Megyei Könyvtár helyismereti gyűjteménye dokumentumkiállítást rendezett. A tárlat részben a forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó könyvekkel, folyóiratokkal, másrészt a korabeli újságokban megjelent eseményekről szóló tudósításokkal ad tájékoztatást a hatvan évvel ezelőtti történésekről.    

A vallató- és börtöncellát, valamint a mártír Szobonya Zoltán hétköznapjait megidéző egységek mellett külön terem idézi meg az 1950-es évek militáns világát A fa fellobbant, a szén szerteszállt. című emlékkiállításon. A tárlatot és az emlékszobát az Érseki Helynökségen, a volt Államvédelmi Hatóság székházában alakították ki. A kiállításhoz kapcsolódóan - az 1956-os Emlékbizottság támogatásával - rendhagyó múzeumi estet szerveznek a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai október 22-én, szombaton. Az éjszakai tárlatvezetésen a szakértők fegyverbemutatót és a forradalom sortüzeiről szóló előadást tartanak az érdeklődőknek.    

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, október 23-án, vasárnap 10 órától tartják meg Kecskeméten a városi ünnepséget a Szabadság téri ''56-os emlékműnél. Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester beszédét követően Dóbiás Péter és együttese tart emlékműsort. A hatvan évvel ezelőtti eseményekre emlékező beszéddel és koszorúzással október 27-én és november 4-én is megemlékeznek a köztemető 1956-os emlékhelyénél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!