Kultúra

2016.07.04. 16:12

Negyedik alkalommal rendeztek Paradicsomfesztivált

Minden évben a falunapon adják át a községi kitüntetéseket Jászszentlászlón. Idén Juhász Irén és Patai Ádám vehette át a község elismerését.

Vajda Piroska

Negyedik alkalommal rendezték meg a Paradicsomfesztiválra keresztelt falunapot a községben, tisztelegve ezzel is a helyi paradicsomtermelők előtt. A faluban ugyanis nagyon sokan foglalkoznak zöldség – főként paradicsom – termesztéssel. Így a rendezvényen számos a paradicsommal kapcsolatos programmal – például paradicsomos ételek főzőversenyével – várták az érdeklődőket. Hét szomszédos település mérte össze tudását a bogrács mellett. A helyiek igazán magukénak érzik a rendezvényt, amit az is jól bizonyít, hogy szinte valamennyi kulturális csoport bemutatkozott, lelkesen készültek a falunapi fellépésre.

A fesztivál kiemelt eseménye minden évben a Jászszentlászló Községért kitüntetés átadása, amit idén Juhász Irén tanítónő is átvehetett.
– Meglepődtem és nem is akartam részt venni a falunapon, mert nemrég vesztettem el az anyukám. Ám addig mozgatták a szálakat hátulról, hogy végül csak ki kellett jönnöm – mesélte a díjazott pedagógus, aki 1977-ben kezdett tanítani Jászszentlászlón és 40 év után tavaly ment nyugdíjba.
– A pályám szorosan kötődik az anyukámhoz, mert ő is tanító szeretett volna lenni, csak nem volt 10 pengője a beiratkozáshoz. Habár nem miatta lettem tanító, de valahol a szálak mégis összefutnak. Gyerekkoromban inkább gyermekorvos szerettem volna lenni, de a sors mégis a pedagógusi pályát szánta nekem. Mindig imádtam a gyerekeket és amikor már néhány éve tanítottam, akkor tudtam, éreztem, hogy jó helyen vagyok. Ha kaptam egy új osztályt, november tájékán már mindegyik tanítványomat olyan szépnek láttam. Mindegy, hogy elálló füle volt, vagy borzas haja, számomra mindegyik olyan szép volt, mindet a sajátomként neveltem. És ez így is maradt, ma is figyelemmel kísérem a tanítványaim sorsát és örülök a sikereiknek. Szerettem tanítani, szerettem a közös táborokat, túrákat, szakköröket is – részletezte Juhász Irén, aki nyugdíjas éveiben is aktív részese a helyi községi életnek, és ha újrakezdhetné, akkor is ezt a pályát választaná.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Vajda Piroska
[/caption]

Az idei másik díjazott a 23 éves Patai Ádám volt, aki hat éve vezeti a helyi gyermektánccsoportot. Mint mondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy ilyen fiatalon megkapta a községi kitüntetést. Ádám jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen tanul. Alapszakos diplomáját angol-történelem szakon szerezte, most nemzetközi tanulmányokat folytat, jogi vagy a diplomáciai területen szeretne később elhelyezkedni. Tanulmányai mellett az egyetem Hallgatói Önkormányzatának sajtószóvivője. Ádám tizenkét éve táncol. Katona Kittivel négyszer is országos bajnokságot nyertek. Sérülése miatt hagyta abba a versenyzést, de a táncot továbbra sem adja fel, szeretne sokáig gyerekeket tanítani.

Helyi értékek lettek

Négy éve alakult meg a jászszentlászlói értéktár bizottság, melynek tagjai kérdőívek alapján mérték fel, mire büszkék a helyiek. Több száz javaslat érkezett a bizottsághoz. Közülük 18 már elismerésben részesült. Szombaton pedig újabb helyi értéktárba került személyeket, civil szervezeteket jutalmaztak. Így oklevelet vehetett át Kardos Andrásné népművészeti munkásságáért. Hidegné Szabó Éva festőművész, Sándor Csaba grafikai alkotásaival érdemelte ki az elismerést, ifj. Szabó Jenő fotóival került be az értéktárba. Helyi érték lett a Hangász Együttes és a Tanári Kanári Kórus munkássága. A helyi értékek közé került a helyi rádióklub megalakításáért Györök Imre is, akiről egyébként a sportpályát is elnevezték a hétvégi falunapon. A posztumusz elismerést lánya vette át. Az értéktár tagja lett még Kis Gáborné sajtkészítő és Bánfi Anita Erzsébet kézműves. Ifj. Dékány Béla Dutra és csettegő gyűjteményével, Kiss László fotóival és festményeivel, Csúri Péterné Erika mézes termékeivel érdemelte ki az értéktár elismerését. Eördögh András a kunfakó lófajta kitenyésztésével a megyei értéktárba is bekerült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!