Kultúra

2016.05.02. 21:56

Falualapítók emlékezete

Tíz éve minden esztendőben május elsején rendezik meg a Civil Kulturális Napot Jászszentlászlón. Az idei jubileumi eseményen a közelgő jászkun emléknaphoz kapcsolódva testvértelepülési megállapodást írt alá Jászszentlászló és Jászdózsa polgármestere.

Vajda Piroska

Bővelkedett programokban a május elsejei Civil Kulturális Nap Jászszentlászlón. A jubileumi esemény központjában ezúttal a falualapítók szerepeltek. A helyi képviselő-testület ugyanis elhatározta, hogy testvér-települési megállapodást köt a községet alapító négy jász településsel: Jásztelekkel, Jászjákóhalmával, Jászfelsőszentgyörggyel és Jászdózsával. A vasárnapi ünnepi testületi ülésen elsőként Jászdózsával pecsételték meg a közös barátságot. 

„Minden szellemi, intellektuális dolog fölött, a filozófia és a teológia fölött áll az ember segítőkészsége, a másik ember iránt, és az a feladatunk, hogy az ember embernek testvére legyen.” Ezzel az Albert Schweitzer idézettel köszöntötte az ünnepi testületi ülés résztvevőit Nagy András Jászszentlászló polgármestere. Ezt követően Valentovics Beáta jegyző ismertette a megállapodást, mely szerint a két település a jövőbeni együttműködés során kiemelt hangsúlyt fektet: a kulturális örökség, a közös múlt ápolására, védelmére és megismerésére, a vallásfelekezetek közötti együttműködésre, egymás rendezvényein való részvételre, a civil szervezetek együttműködésére, családi, baráti kapcsolatok elmélyítésére, a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, bizottságainak együttműködésére, önkormányzati intézmények megismerésére, sporttalálkozók szervezésére, pedagógusok szakmai találkozóira, a településeket bemutató közös kiadványok szerkesztésre, uniós és hazai pályázatokon való közös részvételre.

A Civil Kulturális Napot azzal a céllal indították útjára a szervezők, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a helyi tehetségeknek. Így volt ez vasárnap is. Felléptek a helyi óvodások, nagy sikert arattak a néptáncosok, a népdalénekesek, a Tanári Kanári Kórus, Patai Ádám, a Csöröge színjátszó csoport, a Nyugdíjas Klub, a Hangász Együttes, a Fészek Színjátszó Egyesület és testvértelepülés Jászdózsa művészeti csoportja is.
A kulturális nap keretében fotókiállítást is szerveztek, amely ezúttal a község 90-es éveit eleveníti fel. Ugyanakkor bemutatták a Jászszentlászló Anno... című könyv második kötetét, amely a jubileumi eseményre készült el.

A falu alapítói

Jászszentlászlót 1745-ben Mária Terézia uralkodása idején négy jász település váltotta meg a Német Lovagrendtől. Egyhatod részben Jászfelsőszentgyörgy, egyhatod részben Jásztelek, egyhatod részben Jászdózsa, háromhatod részben pedig Jászjákóhalma fizette ki. Mivel a jászságban már nem volt elég legeltető birtok ide teleültek át a pásztorok. Kezdetben csak tavasztól őszig legeltettek itt, télen visszahajtották a jószágokat a jászságba. Aztán szép lassan a nyári szállás mellett elkezdtek földet művelni, tanyát építeni végül pedig itt maradtak. Így népesült be a török vészben elpusztult település. A Jászszentlászló nevet hivatalosan 1874-től viseli a község.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!