Kultúra

2016.05.11. 15:47

A matematikaórába is becsempészik a boldogságot

Boldogságórákat tart harmadikos diákjainak Némethné Szegesdi Magdolna a jászszentlászlói Szent László Általános Iskola tanítója. Azért csatlakozott az országos kezdeményezéshez, mert azt szeretné elérni, hogy a gyerekek az iskolára ne csak úgy tekintsenek mint a számonkérések helyszínére, hanem mint örömforrásra is.

Vajda Piroska

– Tavaly tavasszal találkoztam először a boldogságórával, aminek ötlete azonnal megragadott. Persze mielőtt belevágtunk a szülőket is megkérdeztem erről. Mivel tudták, hogy egyébként is ilyen lelki beállítottságú vagyok, nem volt újdonság számukra a kezdeményezés, egyhangúan támogatták. A boldogság program havonta egy boldogságórát ír elő. Szerintem azonban ez egy órában nem kivitelezhető, sokkal többet igényelnek a gyerekek. Ezért igyekszem minél több órába beépíteni a "boldogságot". Akár a matematika órába is becsempészem ráhangolódásként – mesélte Némethné Szegesdi Magdolna.

A gyerekek nagyon élvezik ezeket az órákat, minden egyes témához rajzokat készítenek. Harmadikos létükre, olyan gondolatokat is megfogalmaznak, amitől néha magam is ledöbbentem – fűzte hozzá a tanítónő. A szeptemberi téma a hála gyakorlása volt, októberben az optimizmusról beszélgettek, novemberben a társas kapcsolatok boldogító erejéről, decemberben a jócselekedetekről, januárban a célok kitűzéséről és eléréséről, februárban a megküzdései stratégiákat gyakorolták, márciusban az apró örömöket élvezték, április a megbocsátás hónapja volt. Május az egészséges életmód jegyében telik, a júniusi téma pedig a fenntartható boldogság lesz.

Azt gondolom, ahhoz, hogy a gyerekekből kiegyensúlyozott felnőttek legyenek ebben a rohanó világban fontos, hogy a tárgyi tudás mellé, lelki támogatást is kapjanak – hangsúlyozta a tanítónő. Elmondta azt is, hogy sokszor nehezen nyílnak meg a gyerekek, de ha sikerül elnyerni a bizalmukat, akkor sokat mesélnek, mert nagyon igénylik a beszélgetést, a figyelmet.

Már több mint 150 település 300 iskolájában van boldogságóra

A pszichológusok szerint a boldogságórák segítik a diákokat abban, hogy felnőtt korukban könnyebben oldják meg a párkapcsolati problémáikat, megőrizzék fizikai és lelki egészségüket, megbirkózzanak rossz érzéseikkel. Amerikai kutatások pedig bebizonyították, hogy a boldog gyerekek önbizalma erős, tudnak és mernek pozitívan gondolkodni, egészségesek, hisznek magukban, mernek a felnőttektől segítséget kérni, kreatívak és képesek kiutat találni az őket megérintő problémákból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!