Kultúra

2016.04.06. 19:08

Ötéves a madárbarát klub

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte a hétvégén a kiskunfélegyházi madárbarát klub. Tagjai a jeles évfordulón sem tétlenkedtek, a májusi Madarak és Fák napjára készültek az ország egyetlen madárbarát könyvtárában.

Vajda Piroska

A félegyházi madárbarátok klubját Meizl Ferenc pedagógus hozta létre. Lelkes munkásságának köszönhetően Félegyházán és a környező településeken közel ezer madárodút és madáretetőt – itatót helyeztek ki, melyek nagyban hozzájárultak a hasznos rovarevő madarak számának növekedéséhez. A klubvezető kezdeményezéséhez számos intézmény is csatlakozott. Így lett az ország első és egyetlen madárbarát könyvtára a félegyházi Petőfi Sándor Könyvtár. Madárbarát intézmény még a félegyházi Kossuthvárosi Óvoda, petőfiszállási Csicsergő Óvoda és a Gátéri Zöld Óvoda. Hamarosan újabb intézmények kapcsolódnak be hivatalosan is a madárvédelmi munkába. Így például a félegyházi Százszorszép Óvoda és a Kossuth Lajos Szakközépiskola is – tájékoztatta lapunkat Meizl Ferenc a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. számú csoportjának vezetője. Elmondta, az egyesület támogatásával május 10-én, Madarak és fák napján a Péteri-tóhoz látogatnak, ahol dr. Bankovits Attila ornitológus a Péteri-tó madárvilágának évtizedek óta legjelentősebb kutatója mutatja be a tó gazdag élővilágát. A madármegfigyelő túrához bárki csatlakozhat, a kirándulók 10 órakor indulnak a könyvtár elől.

Az év madara

Idén a Haris védelmét tűzte zászlajára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, ezért veszélyeztetett fajt az Év madarának választották. A haris megjelenésében a fürjekre hasonlít. Közepes termete ellenére is az egyik legnehezebben megfigyelhető európai madárfaj. Életének jelentős részét a sűrű és magas réti növényzet között bujkálva tölti. A harist veszélyezteti a klímaváltozással járó szárazság, a költésre alkalmas területek, kaszálók erdősítése, illetve a kaszálási gyakorlat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!