Kultúra

2016.01.27. 11:50

Összevonás után: az idei évet már egy csapatként tervezik

Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. néven „egy hajóban evez” július 1-től a volt Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ, a Kecskeméti Ifjúsági Otthon és a Helpi Ifjúsági Iroda. A hetényi művelődési ház és a parádi tábor is az intézmény része. Az eddigi tapasztalatokról Bak Lajos igazgatóval beszélgettünk.

Mihályka Gyula

– Az interjúra jövet egyik ismerősöm kérdezte, hova megyek. Az érthetőség kedvéért azt mondtam, hogy az Erdeibe, mire ő: Ja, a művházba! A köznyelvbe mikor ivódik be ön szerint a Hírös Agóra név?
– Ez egy nehéz folyamat lesz. A névválasztás a tavaly befejeződött 650 milliós felújítási projektből adódik, s abból, hogy nagyszabású átszervezésen ment keresztül az intézmény. Negyvenéves az épület, ezalatt sok neve volt. Úgy gondolom, a művház vagy az Erdei megszólítás még sokáig a köztudatban marad a Hírös Agóra mellett.

– Az összevonás miatt hány embert kellett elküldenie?
– Az átszervezésnek nem az volt a fő célja, hogy gazdasági eredményt hozzon, és embereket küldjünk el. Az önkormányzat velünk együtt úgy gondolta, hogy a közművelődésben és ifjúságfejlesztésben meglévő párhuzamosságok kiszűrésével jobb, koordináltabb és koncentráltabb lesz a feladatellátás.

– Sokan féltették az ifjúsági otthont és a mozit az összevonástól. Megnyugodtak a kedélyek?
– Az integrációt megelőzően nagyon hosszú egyeztetési folyamat zajlott a társuló intézményekkel. Konszenzusos szervezeti forma jött létre. Az addig önálló intézményekből mindenkit átvettünk aki jönni akart. Jelenleg közel hatvanan vagyunk. Az idei évet már közösen, egy csapatként tervezzük. Nem helyszínekben gondolkodunk, hanem a kisgyermekkortól a senior korig tartó művelődési folyamatokban. Természetesen mindenki bármelyik helyszínünkbe szervezhet programot, tehát ha valaki az ifjúsági otthonban dolgozik, ő is hozhat például a Hírös Agóra színháztermébe rendezvényt, ha annak a jellege azt kívánja. És ugyanígy fordítva is igaz, ami látható is lesz az idei programkínálatunkban.

– A városi nagyrendezvényekben lesz szerepük?
– A megszűnt fesztiváliroda feladatainak nagy része átkerült a Hírös Agórához. De a Majális megszervezése a Hírös Sport Nonprofit Kft. feladata lett, a Hírös Hét Fesztivál pedig a kistérségi társulásé.

– A Hírös Agórának mi maradt?
– Eddig a Tavaszi Fesztivált, a Kecskeméti Népzenei Találkozót és a Kodály Fesztivált szerveztük. Ezeken túl idén mi rendezzük a Városi Gyermeknapot, a Kecskeméti Barackpálinka- és Borünnepet és az Adventi Fesztivált.

– A könnyűzene sztárjai mellett neves színészeket felvonultató színházi előadásokat is láthatunk az agórában. Konkurenciái a színháznak?
– Én ezt nem így fogom fel, egymást egészítjük ki. A színháznak sokkal nehezebb dolga van, hiszen saját produkciókat hoznak létre, s ezekre kell a nézőket becsalogatniuk. Mi az országos kínálatból válogatunk, viszont támogatás nélkül, üzleti alapon. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenen pénzt akarunk keresni. A várossal minden évben kötünk közszolgáltatói szerződést, ami alapján finanszírozza a város a működési költségeink egy részét, de természetesen azt is részletesen előírja, hogy milyen közfeladatokat kell ezért ellátnunk. A nyereségünket ezekre kell visszaforgatnunk.

– Arra van-e adat, hogy intézményük rendezvényein évente hány ember vesz részt?
– Közel egymillió látogatónk és több mint ötezer szervezett eseményünk van egy évben. Az országos átlagot több mint két és félszeresen meghaladják a Kecskeméti Agóra ezen adatai.

– Milyen eredményeket vár a megújult Hírös Agórától 2016-ban?
– Valamennyien azt reméljük, hogy megnövekvő szolgáltatásaink számának, szélesedő programkínálatunknak és újdonságainknak köszönhetően Kecskemét polgárai elégedettek lesznek munkánkkal.

 

Kikből áll a Hírös Agóra vezetése?
Az igazgató Bak Lajos, helyettese Szappanos Benedek. Hozzá tartoznak a külső kapcsolatok: reklám-marketing, közönségszervezés, közönségkapcsolatok, területi feladatellátás. Az üzemeltetési vezető Fodorné Nagy Krisztina, ő felel a gazdálkodásért, a fenntartásért, hozzá tartozik a műszak. Lángné Nagy Mária a közművelődési szakmai vezető, korábban is ezen a területen dolgozott, helyettese Habuda Ibolya, aki az ifjúsági otthon szakmai vezetője volt. Az ifjúságfejlesztési terület vezetője Szabó Csaba, aki a Helpi élén állt. Hozzá tartoznak a közösségi terek (Eleven, Kék Elefánt), a parádi tábor és erdei iskola, az ifjúsági fejlesztő programok, helyettese Oláh Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!