Kultúra

2015.12.10. 10:50

Bemutatták Horváth Lili fesztiváldíjas játékfilmjét

Címkék#Kecskemét

Horváth Lili rendező első nagyjátékfilmjét vetítette a kecskeméti Otthon Mozi, az országos bemutató másnapján. A közönségtalálkozón szó esett előítéletről, anyaságról, felnőtté válásról.

Popovics Zsuzsanna

Fotó: SZILAGYI LENKE

A Szerdai gyerek szerelmiháromszög-dráma, középpontjában egy tinédzser anyával. Az állami gondozásból frissen kikerült, 19 éves lány visszajár egykori nevelőotthonába, ötéves kisfiához. A főhősnek úgy kell felnőtt nővé egyben anyává érnie, hogy magának nem volt családja, gondoskodó édesanyja. Önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze, mert nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Mindeközben két férfi között őrlődik, fél a magánytól, és saját érzéseivel sincs tisztában.

– Úgy látszik, működik az, amit az emberekről, az érzelmekről szerettem volna elmondani – fogalmazott a film kritikái és eddig elnyert díjai kapcsán Horváth Lili rendező. A vetítést követő közönségtalálkozóra Dér Denisa színművész, a film egyik szereplője is vele tartott. A két alkotóval Szappanos Benedek, a Hírös Agóra munkatársa beszélgetett, majd a közönség is kérdezett.

Szó volt arról, hogy Maja (Vecsei Kinga amatőr színész alakításában) egy szép és nyílt tekintetű fiatal lány, akiről elsőre nem gondolná az ember, hogy család nélkül nevelkedett. Lili szerint ez nem más, mint előítélet, hiszen miért ne lehetne szép és értelmes egy nevelőotthonból kikerült ember?

– Míg készültem a filmre, rengeteg gyermekotthonban jártam, és megannyi csillogó szemű fiúval és lánnyal találkoztam – válaszolt a rendező. – Sok szempontból problémásak, de nem az adottságok hiánya miatt. Sokkal inkább az a kérdés, miként lehet kibontakoztatni a bennük lévő készségeket, ha nincs mögöttük a családjuk támogatása.

A film tragikus képsorokkal ér véget. Az utolsó jelenet azonban megcsillantja a reményt. Most akkor mi van? – kavarodik meg a néző.
– Nézője válogatja, hogy mi lesz a szereplők további sorsa – fejtette ki Horváth Lili. – Nem akartam egy érfelvágós befejezést. Deklaráltan „nyitva” hagytam a történetet, annál nem mondva többet, hogy bármit hozzon az élet, mindig van remény.

Díjeső külföldön 

A Szerdai gyerek külföldön már bizonyított: júliusban, az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West szekció fődíját, illetve a külföldi kritikusok Fedeora díját is elnyerte. November elején, a 25. cottbusi filmfesztiválon a kelet-európai filmek versenyén a legjobb rendezőt illető elismerést nyerte el Horváth Lili játékfilmje.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!