Kultúra

2015.12.22. 19:10

Az Old Boys nem csak a régi csibészeknek játszik

Az Old Boys együttes szinte már hazajár Kecskemétre. A nemzetközi hírű fővárosi banda évente háromszor, négyszer is bulit ad a hírös városban.

Sebestyén Hajnalka

Minek köszönhető, hogy ilyen gyakran zenélnek Kecskeméten? – kérdeztük Szidor Lászlót, a zenekar „főnökét”, gitárosát, énekesét.
– A Kecskeméten élő Szalai házaspár, Ferenc és Ibolya az elmúlt két évtizedben rendezvényeink sokaságán megfordult. Egyszer egy budapesti bulin szóba elegyedtünk, és megtudtam tőlük, milyen nagy rajongó táborunk van a városban. Sőt arra is gyorsan fény derült, hogy Ferivel egykoron iskolatársak voltunk. Ibolya javasolta, jöjjünk el Kecskemétre, sokaknak nagy örömet szereznénk. Így is történt. A Három Gúnárral jó kapcsolatba kerültünk, így immár negyedik éve többször is lejárunk kecskeméti zenekedvelőkhöz.

– Ezek szerint mára kialakult egy törzsrajongó-táboruk Kecskeméten is?
– Valóban. Ibolyáék mindig nagyszerűen megszerveznek mindent. A kiváló hangulat, a jó buli híre sokfelé elterjedt már. Így a városból és a térségből is sokan érkeznek, mindig teltházat szórakoztathatunk zenénkkel. Sokakat már személyesen is megismerhettünk, közülük többen, mint Ibolyáék is, évközben felutaznak Budapestre is egy-egy koncertünkre, rendezvényünkre. Legközelebb január 9-én lépünk fel a hírös városban, vidám pótszilveszterrel indítjuk az évet.

– Hogyan jellemezné zenei repertoárjukat?
– Mindig is táncolható zenéket játszottunk. Az évek alatt formálódott némileg, de alapjaiban mindig is az 50-es, 60-as, 70-es évek beat és rock&roll zenevilágát képviseltük. Azt a zenét, amin mi is felnőttünk, megtanultunk zenélni. Húsz éve koncertjeinken már modernebb zenék is helyet kapnak, de csak néhány szám erejéig.

Élőben nyomják

Az Old Boys együttest 1979-ben alapították. Bulizenekarnak indult, majd koncertzenekarrá nőtte ki magát. Az eltelt 36 év alatt több ezer hazai és külföldi fellépésük volt, rajongók sokaságával ismertették és szeretették meg az 1950-es, 1960-as, 1970-es évek beat és rock & roll zenéit. Mindig kizárólag élőben játszanak.

Mekkora igény van ma a nosztalgikus zenére?
– Szerencsére nagy. Egykoron, a 80-as, 90-es években több mint kétszáz fellépésünk volt minden esztendőben. Ma már kevesebb, de így sem panaszkodhatunk. Szeretik a zenénket, örömmel jönnek meghallgatni.

– A rajongóik között fiatalok is megtalálhatók?
– Zömében a középkorosztály választ minket, de fesztiválokon a tizenévesek ugyanúgy táncolnak a zenénkre.

– 1979-ben az Old Boys névválasztás még korainak tűnt. Közel négy évtizeddel később viszont már találóbb. Mennyire érzik magukat öregnek?
– A hat alapítóból négyen még oszlopos tagok vagyunk, időközben többen csatlakoztak hozzánk a mi korosztályunkból. A fúvósok között van néhány fiatalabb, de már ők is inkább negyven felé közelednek. Öregnek azonban nem érezzük magunkat. Igaz szinte valamennyien már nyugdíjasok vagyunk, de aktívan dolgozunk és zenélünk.

– Mennyit próbálnak?
– Továbbra is hetente egyszer, ez általában mindig össze is jön. Fontos, hogy újabb számokat tanuljunk meg, hiszen csak így lehet a közönséget maximálisan kiszolgálni. Arról nem beszélve, hogy az 1950-70-es évek zenei világából még megannyi gyöngyszem vár arra, hogy eljátsszuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!